Вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков беше сред

...
Вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков беше сред
Коментари Харесай

Излекуваният Даме Стойков дари кръвна плазма за лечение на коронавирус

Вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков беше измежду първите българи с позитивна проба за ковид - още през месец март.

Стойков, който цялостен живот е бил състезател и преди да даде позитивна проба е в отлична спортна форма, прекарва тежко COVID-19. Днес Даме е изцяло здрав. Радва се, че вирусът е останал зад тила му и предизвестява, че тази болест никога не трябва да се подценява.

Родната джудо легенда описа пред екипа ни, че смята себе си за късметлия, тъй като е съумял да се пребори с рисковия вирус, който се популяризира в целия свят и продължава да взима нови жертви.

Днес Даме Стойков способства за откриването на лек против рисковия вирус. За да помогне на другите болни, той реши да подари кръвна плазма, която ще се употребява при лекуването на заболели от COVID-19 у нас.

" Сега съм в супер форма, само че прекосих през приблизително тежко заболяване от COVID-19. Вече съм добре. Симптомите бяха доста мъчителна кашлица и температура. Изкарах общо 22 дни по лечебни заведения ", показа Стойков.

Спортистът беше безапелационен, че във Военна болница лекарите са огромни експерти.

" Доц. Георги Попов е неповторим, доцент Михайлова също е доста добър експерт. Отношението им беше ужасно и съм им доста признателен. За повторно влизам в болница в живота си. На никого не поисквам това, което ми се случи ", разкри пред Tribune.bg Даме Стойков.

Той показа пред екипа ни по какъв начин е минало за него това тестване през цялото време до през днешния ден. Стойков разяснява, че съгласно него се е заразил от фамилен другар.

" Реших да се проучвам просто по този начин, без да имам признаци и дадох позитивна проба. След два-три дни започнаха и признаците. И различен път съм изкарвал грип, само че това няма нищо общо с елементарна простуда, не наподобява въобще на грип. Много тежък вирус, показателно е какъв брой килограми стопих за нула време по лечебните заведения от него. И различен път съм се разболявал от грип и съм се излекувал бързо даже единствено с парацетамол. Този път беше извънредно ", безапелационен е Даме.

По думите му, първоначално самият той е бил скептично надъхан към пандемията и е гледал с съмнение и даже с подигравка на ограничаващите ограничения. Когато самичък се сблъсква със болестта обаче осъзнава, че въобще не става дума за смешка.

" Искам да уверя всички, които споделят, че това е " просто някакъв си вирус ", че коронавирусът е мъчителна болест, продължителна е и води до гибел. Да! Едни го изкарват по-леко, само че други доста тежко. Слава Богу, че не стигнах до съдбовната фаза, само че беше извънредно неприятно и стресиращо за организма прекарване. Тези, които не имат вяра, би трябвало да ги водят по лечебните заведения да гледат такива като мен. 25 дни да не можеш да излезеш от стаята да видиш някого. Мускулатура ти просто изчезва. Ако не си душевен постоянен, можеш да полудееш ", споделя Даме Стойков.

Според него Националният действен щаб се е справил повече от добре със обстановката.

" Чест им прави на Бойко Борисов и на Венцислав Мутафчийски, на целия щаб, че ограничиха разпространяването на тази болест. Само по този начин можеше да се спре. И все пак виждате, че отново има болни. Можем единствено да благодарим на нашите експерти, които съумяха да лимитират болестта в България под минимума. Виждате какво става по света. В Италия какво знамение беше, Франция, Германия. В момента пик има в Мексико, Съединени американски щати, Бразилия, Русия. Ужасно е, хиляди смъртни случаи и милиони инфектирани. Всички ние сме длъжници на НОЩ и на Бойко Борисов, признателен съм за напъните им ", безапелационен е джудистът.

Кошмарът към този момент е минало за Даме. Той споделя, че още когато е бил в болничното заведение и е чул за изгодата от кръвната плазма при лекуването на ковид, бил твърдо решен, когато оздравее да стане донор.

" Разбира се, за тази цел трябваше да давам отговор на избрани параметри. Казаха, че съм идеалният донор, който може да съществува. Аз отвърнах - щом е по този начин, когато ви дотрябвам, съм отсреща! Вчера ми звъннаха и още през днешния ден съм тук. Щом разбрах, че това е методът да се помогне на някой болен, незабавно взех решение, че ще го направя ", безапелационен е Даме Стойков, който е подготвен да подари още от личната си кръвна плазма, с цел да помогне на други болни от ковид.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР