Вицепрезидентът на Аржентина - Кристина Фернандес де Киршнер, оцеля след

...
Вицепрезидентът на Аржентина - Кристина Фернандес де Киршнер, оцеля след
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Аржентина оцеля след опит за убийство

Вицепрезидентът на Аржентина - Кристина Фернандес де Киршнер, оцеля след опит за ликвидиране пред дома ѝ в Буенос Айрес, откакто револверът, ориентиран към нея, засече и не съумя да създаде изстрел.

Опитът за атентат е осъществен, до момента в който де Киршнер се е прибирала от съда и пред дома си е поздравявала жители, които са се събрали в нейна поддръжка.

Видео от случая демонстрира по какъв начин дулото на оръжието е ориентирано към вицепрезидента, която навежда глава, само че изстрел няма.

Извършителят е арестуван незабавно по-късно. Той е бразилец на 35 години, а полицията се пробва да откри претекста зад нападението.

По думите на президента на страната Алберто Фернандес в револвера е имало пет патрона, само че той е засякъл при натискане на спусъка. Държавният глава осъди нападението и го дефинира като един от най-сериозните произшествия, откогато Аржентина е демократична страна.

El video del arma contra
— Lautaro Maislin (@LautaroMaislin)
Фернандес разгласи петък за формален почивен ден, с цел да даде време на аржентинците да " изразят себе си в отбрана на живота, демокрацията и солидарността към нашия вицепрезидент ".

69-годишната де Киршнер беше президент на страната сред 2007 и 2015 година, откакто наследи поста от брачна половинка си Нестор Киршнер.Тя е втората жена президент в историята на страната, само че и първата жена, определена за президент на Аржентина. След гибелта на брачна половинка си през 2010 година тя оглави обединението Фронт за победа, както и лявата секта на Хустисиалистката партия.

През 2021 година Киршнер бе упрекната в машинация и в присъединяване в скица за пренасочване на обществени средства.

Прокурорите настояха за присъда от 12 години и доживотна възбрана да се занимава с политика, в случай че съдът реши, че е отговорна. Тъй като има парламентарен имунитет, тя не може да влезе в пандиза, в случай че присъдата не бъде утвърдена от Върховния съд на страната или не загуби мястото си в сената на изборите в края на 2023 година

Киршнер отхвърля виновност и през последните дни стотици нейни поддръжници се събират пред дома ѝ в символ на поддръжка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР