Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че премиерът Николай Денков е трябвало

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че премиерът Николай Денков е трябвало
Коментари Харесай

Йотова: Премиерът Денков трябваше да реагира по-остро на изказванията на Рюте за Шенген

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че министър председателят Николай Денков е трябвало да реагира по-остро на изявлението на нидерландския министър-председател Марк Рюте за приемането на страната ни в Шенген. По думите на Йотова по отношение на България и Румъния незаслужено се ползват двойни стандарти за участие в Шенген.

„ Притеснително е, че за жалост участието на България в Шенген се отсрочва за неустановен интервал. Ако бях на мястото на министър-председателя Денков, още през вчерашния ден доста остро щях да отвръщам на думите на министър-председателя на Нидерландия господин Рюте, който не знае към този момент какъв отчет желае от страна на Европейската комисия, откакто мнението на Европейска комисия за това, че България и Румъния са изпълнили критериите за участие, е с отминалост към този момент съвсем 10 години, в случай че не и повече. Аз не считам, че България би трябвало непрестанно да е в позиция на човек или на страна, която се моли “.

Ние сме в правото си да бъдем членове на Шенген, а Европейска комисия и европейските институции не би трябвало да позволяват двойни стандарти, уточни вицепрезидентът.

„ Смятам, че по отношение на България и Румъния незаслужено се ползват тези двойни стандарти за нашето участие в Шенген. Ще ми се българските управляващи, които ни показват в съвета, да имат повече самочувствие и да отстояват позициите си, по този начин както го правеше президентът Радев, когато ходеше на тези препоръки “.

Йотова разяснява още, че би трябвало да се посочи кой е министър-председателят на България сега, защото явно Борисов и Пеевски задавали тона в некоалицията. „ Стигна се до такава степен да се събират на съвещание с ултиматум “, сподели тя.

„ Никой сега не може да ни каже каква е тъкмо българската позиция във връзка с таксите за транспорт, които изиска държавното управление, нито каква е обстановката с „ Лукойл “, а това са неща, които се отнасят до всеки един от нас. Аз бих посъветвала Асен Василев да даде още едно изявление пред „ Файненшъл таймс “, явно оттова научаваме новините, да каже навръх кого желае да продаде „ Лукойл “.

Мотивите, с които президентът наложи несъгласие върху Закона за енергетиката, би трябвало да бъдат прегледани доста деликатно, съобщи Йотова.

„ Този път претекстовете за връщане на този закон са напълно обществени, касаят всички нас. България толкоз години не уеднакви европейското си законодателство и реши да го прави в интервал на най-тежка рецесия. Аз настоявам, че България няма построена инфраструктура, с цел да го приложи “.

Попитана за коментар по отношение на желанията за създаване на нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй Илияна Йотова уточни, че би трябвало да се види „ на какво залага Николай Денков “.

„ От сутринта слушам, че част от подкрепящите партии имат и вид Б – да не се стигне до ротация, да се мисли за нова настройка на ръководство в страната. Да не се окаже, че тези всички планове и планове са единствено на Денков “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР