Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на посещение в Турция за 130-годишнината

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на посещение в Турция за 130-годишнината
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети български църкви в Одрин

Вицепрезидентът Илияна Йотова отпътува на посещаване в Турция за 130-годишнината от полагането на остовния камък на българската черква " Свети Стефан " в Истанбул. Напът за Истанбул вицепрезидентът ще спре в Одрин и ще посети двете ни църкви там - " Свети Георги " и " Св. св. Константин и Елена ".

130-годишният празник на Желязната черква в Истанбул ще бъде маркиран с Божествена света литургия в неделя заран. Очаква се тя да бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан в наличието на Вселенския патриарх Вартоломей.

На литургията ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, като се чака наличието и на министри от служебния кабинет, посланикът ни в Анкара Ангел Чолаков, генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев, представители на българската общественост в града.

От 14 ч. в неделя Йотова ще открие новата образователна година в Българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ". Планирана е среща с българската общественост.

Строителството на Желязната черква, приключена през 1896 година, стартира четири години по-рано през 1892 година. Тя е единствената православна желязна черква и една от дребното останали в света стоманени църкви въобще.

Проектирана е от живелия в Османската империя проектант от арменски генезис Ховсев Азнавур. Намира се в квартал " Фенер " на брега на Златния рог и през 2018 година беше напълно реновирана с помощта на взаимните старания на българската и турската страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР