Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите с членството ни в

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите с членството ни в
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В дневния ред на парламента на Нидерландия няма точка за приемането ни в Шенген

Вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че проблемите с участието ни в Шенген не са решени.  " Нито през днешния ден, нито на следващия ден в дневния ред на Народното събрание на Нидерлания има точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както нашето държавно управление очакваше ", каза Йотова пред Българска национална телевизия.

 

Срам е методът, по който се промени българската конституция. Поправките в Конституцията ще останат с етикета " анти Радев ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на предаването " Лице в лице " по БТВ.

 

Срамно е, по този начин заключи тя поправките в главния закон, които Народното събрание дефинитивно одобри в сряда. Проблемът е Румен Радев и страхът от него, уверена е вицепрезидентът.

 

Йотова уточни, че измененията в Конституцията са стимулирани от страха от президента, от неговия висок рейтинг и обстоятелството, че е представител на вижданията на болшинството от българите.

 

Щом има такива насъбрани проблеми - не беше ли по-честно да се свика Велико национално заседание, риторично попита Йотова. И отсече: " Не посмяха! "

 

Според Илияна Йотова " за първи път има ремонти, които слагат под въпрос независимостта на разнообразни управляващи ". " Оставям целия набор от бедещи спорове на ползи ", добави Йотова.

 

Според нея не може да се приказва за без значение решение на президентската институция за сформиране на длъжностен кабинет, щом президентът ще има лист от хора, сред които може да избира длъжностен министър председател.

 

Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в главния закон ще има право да избира сред ръководителя на Народното събрание, шефовете на Българска народна банка, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници.

 

Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напущат значимите с длъжности си, с цел да станат служебни министър председатели.

" Проблемът не е независимостта на управляващите. Проблемът се споделя Румен Радев и страха от него ", повтори вицепрезидентът.

Йотова съобщи, че няма смяна в мнението на Радев за българите в чужбина и присъединяване им в ръководството. Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно поданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се опълчи остро президентът, а някои припомниха негово изявление от 2019 година, в което оферират нашенци в чужбина да вземат участие по-активно в политическия живот. Йотова обаче обърна внимание, че президентът е приказвал за български жители по рождение.

Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно поданство, когато разполагат с класифицирана информация.

 

Конституцията не е Законът за придвижване по пътищата, въпреки че и там е непростимо - не може да се трансформира през месец, разяснява тя. И напомни въведената, а след това отстранена, такса за транспорт на съветски газ през територията на България. Вицепремиерът упрекна държавното управление, че с тази недомислена постъпка " е сложило още веднъж на карта " нашето участие в Шенген, защото Унгария се опълчи на таксата и заплаши с несъгласие.


" Аз чаках след всичко това, което натвориха - " Булгартрансгаз " едвам не банкрутира поради Асен Василев, да се извинят. Мъжка постъпка щеше да бъде от страна на Василев да излезе и да каже: " Господин президент, бяхте прав ", сподели Илияна Йотова. Тя напомни отрицателната реакция на Радев още, когато се появи концепцията за специфичната такса.

 

Илияна Йотова уточни, че проблемите с участието ни в Шенген не са решени. " Нито през днешния ден, нито на следващия ден в дневния ред на Народното събрание на Нидерлания има точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както нашето държавно управление очакваше ", сподели Йотова.


Според вицепрезидента предлагането на Австрия страната ни да се причисли поетапно към Шенгенското пространство, като първо влезе по въздух, е причина в никакъв случай да не се присъединим изцяло.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР