Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на Празник

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на Празник
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на " Празник на българското кино в Рим ", оповестиха от прессекретариата на президентската институция.

Фестивалът се провежда от Българския културен институт в Рим с поддръжката на българското посолство, на българското Министерство на културата и на Националния кино център.

" Човек съществува само в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини демонстрират природата на създателя - да провокира, да се бунтува, с гений и майсторство да предава на другите всичко, което носи креативната му душа ", обърна се вицепрезидентът към присъстващите. Тя особено благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за силата и упоритостта да демонстрира българския гений и да дава кураж и самочувствие на българските създатели.

" След години на мъртвило българското кино претърпява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо ", посочи Илияна Йотова. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми, които засягат характерни български проблеми, само че слагат и огромни човешки тематики. " От грозното и смешното до красивото и сериозното, от безконечните човешки полезности като обич и добрина, през спорове и ненавист до безконечния блян за благополучие и полезността на живота ", уточни вицепрезидентът. " Най-важното - да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб, да искаш да го разбираш и дружно да вървите напред ", акцентира Йотова.

Домакин на събитието, което продължава до 23 юни, още веднъж е влиятелният " Дом на киното " във Вила Боргезе. Програмата включва " Диада ", режисьор Яна Титова; " Уроците на Блага ", режисьор Стефан Командарев; " Майка ", режисьор Зорница София; документалната поредност с режисьор Георги Тошев " НепознатиТЕ " - " Христо вечно " и " Чапа против Фелини " ; " Ваймар експрес ", режисьор Милена Фучеджиева.

По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на огромния оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева, дълготраен шеф на института и понастоящем част от екипа му, поддържа концепцията на Илияна Йотова за основаването на Български народен културен институт по образеца на " Гьоте институт ", " Сервантес " и други. Нашата страна е единствената в Европейския съюз, която няма такава институция, показват от прессекретариата на президентската институция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР