Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Търговище, където празнува с българската

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Търговище, където празнува с българската
Коментари Харесай

Йотова празнува Тодоровден с българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Търговище, където чества с българската общественост в румънския град обичайния им празник Конски Великден, прочут още като “Тудорица “. Той се отбелязва в първата събота на Великия пост в квартал “Матей челник ”, обитаем най-вече с българи. Сънародниците ни посрещнаха вицепрезидента с букети цветя и обичайната питка. 

Празничната стратегия включва литургия в църквата „ Свети Нифон “, церемониал на конете и фолклорна стратегия с присъединяване на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга.

По-рано денем Илияна Йотова бе посрещната от кмета Даниел Стан, от префекта на окръг Дъмбовица Клаудия Джилия и от ръководителя на Окръжния съвет Корнелиу Щефан. 

“Благодаря за всичко, което вършиме за българската общественост тук ”, бяха първите думи на Йотова. Тя получи като подарък от кмета Даниел Стан обичайната румънска блуза " ия " и албум на град Търговище. Двамата дадоха взаимна конференция.

" В Търговище съществува българска общественост с красиви обичаи, традиции и хора. Днес е празникът " Тудорица " и ще се убедите сами в това ", съобщи кметът Даниел Стан. Той добави, че общността е съумяла да запази традициите си, само че и да ги показа на младежите по този начин, че те да могат да ги прегърнат. 

" Събитията на българската общественост тук не са единствено техни събития, а са събития на цялата общественост от Търговище, цялото общество от Търговище ", добави градоначалникът. 

" Почти два века българска общественост живее по тези земи. Днес всички те са част от актуалното румънско общество, само че хората ги ценят и почитат поради тяхното усърдие, поради обичаите, които имат, поради езика, който се пази във семействата ", съобщи на собствен ред Илияна Йотова. Тя добави, че няма по какъв начин всичко това да стане без поддръжката и политиката на локалната администрация, както и на националната политика по отношение на малцинствата. 

Йотова показа, че може да раздели на две елементи диалога, който е провела с локалните управляващи в Търговище - първата е била отдадена на българската общественост и на вероятностите за развиването на цялата област и община Търговище. 

" Подчертах, че постоянно давам Румъния като образец за отношението на националните управляващи към българските общности ", уточни вицепрезидентът. Тя сподели, че втората част от диалога е била отдадена на двустранното съдействие сред двете страни и акцентира смисъла на плана сред България, Румъния и Гърция за построяването на транспортен кулоар, който да свързва трите страни. 

" Проведохме доста борби, положихме доста старания. Заедно ще продължим да се борим по тематиката Шенген и се надяваме допустимо най-скоро да получим участие в Шенгенското пространство ", сподели още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова е придружавана от посланика на България в Румъния Радко Влайков, депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков и от ръководителя на Асоциацията на българите в Търговище „ Заедно “ Мариан Костаке.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР