Вицепрезидентът бе гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването

...
Вицепрезидентът бе гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост

Вицепрезидентът бе посетител на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта „ Перистера “ на хълма Св. Петка в Пещера. „ Това е магическо място, цялостно с доста красиви митове. Казват, че хилядолетия обратно хората тук пуснали ято гълъби, с цел да им покаже кое е най-сигурното място, където да повдигнат цитадела. Нарекли я на гълъбите – Перистера. Според друго поверие тук имало остаряло тракийско светилище “, уточни в приветствието си вицепрезидентът.

„ Тази цитадела е като огромна каменна книга, прелиствайки слой след слой, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с горделивост “, посочи Йотова.

 Вицепрезидентът благодари на шефа на Националния исторически музей доцент доктор Бони Петрунова, която е началник на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази вяра, че археологическите разкопки ще продължат и страната ще поддържа тази активност.

 На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското управление вицепрезидентът благодари за упоритостта да развиват това място. „ Днес „ Перистера “ е и сцена за изява на гении, за показване на изкуство, за събития с интернационално значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще “, уточни. По думите й хилядолетната българска история е малко позната на открито, а тя е благосъстоянието, с което да се гордеем пред света.

 Това оповестиха от пресцентъра на държавния ни глава.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР