Вицепремиерът в оставка показа документи и стенограмиОпроверга и обвиненията от

...
Вицепремиерът в оставка показа документи и стенограмиОпроверга и обвиненията от
Коментари Харесай

Караджов посочи лъжите на Кирил Петков

Вицепремиерът в оставка сподели документи и стенограми
Опроверга и обвиняванията от страна на началника на кабинета Лена Бориславова и вътрешния министър Бойко Рашков

Подал е оставката си и не вижда връщане обратно

Вицепремиерът и строителен министър в оставка Гроздан Караджов уточни поредност от неистини на премиера Кирил Петков, началника на кабинета му Лена Бориславова и вътрешния министър Бойко Рашков, представяйки документи и стенограми, с които потвърждава, че изказванията на ръководещите и обвиняванията по отношение на него не са правилни.

Фалшив заек, който ви пратиха да гоните, е, че съм изискал 3,9 милиарда лева в допълнение в бюджета на Министерство на регионалното развитие като изискване да бъде гласувана актуализацията на бюджета, уточни Караджов. На последното съвещание на Министерски съвет, което напуснахме, заявих, че се отваря голяма дупка от 3,9 милиарда лева в бюджета на районното министерство, която би трябвало да бъде запълнена. В противоположен случай не бихме могли да осъществим обещанията за ремонта и създаване на републикански пътища или пък няма да имаме средства за осъществяване на заложените планове на общините, изясни той.

Караджов изясни и аргументите за дефицита на средства. 1,2 милиарда лева от тях са дължимите на строителните компании за към този момент осъществени остарели поправки, а още толкоз - за продължение на стартирани, само че незавършени планове. Тези суми бяха гласувани за разплащане от Народно събрание. Другият недостиг е от непредвидените в бюджета средства за доизграждане на автомагистрала “Хемус” и на скоростния път Видин-Ботевград. За тези обекти липсват два пъти по половин милиард лв. - надлежно по инхаус поръчките и по договорите по Закон за обществените поръчки, уточни Караджов. И добави, че други половин милиард лв. са обещани на общините за пътни и ВиК планове.

Тези пари не са поискани от мен, а е посочен систематичния риск, който носи тази дупка в бюджета, разясни Караджов. И уточни, че в действителност предложение на Политическа партия е било да се изразходват общо 2,4 милиарда лева за погашение и дотъкмяване на поправки по остарели контракти от бюджета на пътната организация, макар че целият годишен бюджет на ведомството е 2,4 милиарда лева - т.е. в нарушаване на закона поради неналичието на планувани средства.

В писмен коментар Караджов е предложил тези средства да се разплащат от централния бюджет след решение на Министерски съвет и след мнение от страна на основана особено за задачата парламентарна комисия. “Не самозванци са предложили да има надзор, а това е моето изначално предложение. Жалко е тези, които са го предложили да настояват, че сме инспиратори на техните действия”, акцентира Караджов.

В суматохата си, че изпускат ръководството и не знаят какво да кажат, ръководещите започнаха по същия метод, както, когато се избираше гуверньора на Българска народна банка - да приказват за крадливите компании и милиарди, - неща, които нямат нищо общо с проблема за вчерашното ни овакантяване на Министерски съвет, нито дават отговор на обстоятелствата, уточни Караджов.

Вицепремиерът уточни, че още през вчерашния ден е подал оставката си е не вижда връщане обратно поради дейностите на ръководещите от Политическа партия, непрекъснатите им неистини и слагането на съдружните сътрудници от Има Такъв Народ в невъзможни обстановки - като известието до министрите, че бюджетът ще се гласоподава след 6 часа, без той даже да е обсъждан.

В такива моменти изпадам в съществено подозрение кой в действителност е корумпираният. Подобно тъпо лъжене, с цел да прикриеш личните си неудачи, че нямаш надзор върху ръководството на страната, в това число и бюджета, да не можеш да управляваш обединението е в действителност извънредно, уточни Караджов.

Шуробаджанащина
Бащата на премиера решавал за „ Струма “
Еколог без пост в кабинета имал последната дума



Бащата на премиера - Петко Петков, имал последната дума за “Струма”.

Бащата на образеца Кирил Петков - Петко Петков, е имал последната дума за построяването на правата през Кресненското дефиле на автомагистрала “Струма”, макар че публично не заема пост в кабинета и не носи никаква отговорност.

Въпросът за прекосяването на последния сектор на автомагистралата е доста мъчителен, защото има риск през октомври да изтече направената Оценка за влияние на околната среда по определения все още вид за аутобана с две разнообразни еднопосочни прави с по две платна всяка.

След среща в кабинета на премиера преди четири месеца, на която един час са обсъждани опциите, е взето решение за поетапно осъществяване на плана. Тоест да се стартира строителството на западния път през Пирин планина, като в това време се стартира проектирането на втората права от автомагистралата в противоположна посока, тъй че да не изтече Оценка на въздействието върху околната среда, изясни Караджов.

В каква роля и на какъв пост е назначен бащата на Кирил Петков, че да взема решение ориста на план за милиарди, Караджов отговори, че няма визия, защото е бил посетител в кабинета на министър-председателя.

Идеята е била определена като компромисен вид, който да удовлетвори както Неправителствени организации, еколози и локални поданици, по този начин и да прави работа на всички жители посредством построяването на магистрален път.

Условие било “да се обезпечи 100% обезценка на платените аванси”
Инхаус договорите трябвало да се преобразуват
Индексация единствено по нови заплащания за “Хемус”



Решение за превръщане на инхаус договорите за “Хемус” и Видин-Ботевград е взето още на 12 май.

Още на 31 януари вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов е изпратил въпроси за бъдещите дейности по инхаус договорите за строителство на автомагистрала “Хемус” и пътя Видин-Ботевград до премиера Кирил Петков, финансовия министър Василев и вътрешния - Бойко Рашков. Среща по тези въпроси се е провела на 12 май, изясни Караджов.

След диалозите началникът на кабинета на премиера - Лена Бориславова, е изпратила писмена записка до всички участници с поетите задължения - да се създаде проектозакон, който да разреши дотъкмяване посредством частична индексация на инхаус договорите, контрактите да се преобразуват от такива за доставка на материали и техника в контракти за строителство със период и гаранции, да се обезпечи “100% обезценка на платените аванси”.

Договорено е законопроектът да се създаде и да се показа на съдружен съвет. Това е “тайният” документ, който в Министерство на регионалното развитие приготвя, както ни упрекнаха, в това число и Бойко Рашков - с цел да се финансират компании, които крадат, съгласно ръководещите, уточни Караджов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР