Вицепремиерът представи проектите, които се включват в българския План за

...
Вицепремиерът представи проектите, които се включват в българския План за
Коментари Харесай

Асен Василев представи проектите по Плана за възстановяване

Вицепремиерът показа плановете, които се включват в българския План за възобновяване и резистентност.

Сред тях са въглищни мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички вероятни ограничения за понижаване на пиковото ползване през нощта и през зимата, като изградим доста сериозен комплекс от акумулатори със същите благоприятни условия като ПАВЕЦ „ Чаира “.

„ Ще стартираме изследване за геотермална сила, като разгърнем голяма национална стратегия за саниране, за която са планувани към 1,8 млрд.лв. и подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове за лично ползване в страната “, добави той.

Василев уточни, че Планът включва обилни средства за СТЕМ центрове и подготовката на учители.

„ Говорим за общо средства за рационализация на просветителната инфраструктура от над 1,2 милиарда лева 400 млн. лева.за просвета и нововъведения. 1,350 милиарда лева за Програма за икономическа промяна, която да помогне на българския бизнес да се оправи с провокациите. Допълнително 216 млн. лева.за Програма за поддръжка за развиване на индустриалните зони. Имам планувани към 700 млн. лева за цифрова съгласуваност по този начин, че до всяко обитаемо място в страната да има широколентов интернет и опция за бърз достъп до информация “, уточни още министърът.

Той означи, че са планувани над 500 млн. лева за нови влакове, за градски железници, както и за нарастване на скоростите по съществуващите жп линии с внедряването на нови системи за ръководство на влаковете.

„ Има 112 млн. лева, планувани за сложно ръководство, надзор и дейно потребление на водите. 300 млн.лв. за доизграждане, реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи в местата, които не попадат в другите стратегии – тези с сред 2 000 и 10 000 поданици. Предвидени са обилни средства за усъвършенстване на бизнес средата. Имаме планувани над 1 милиард лева за обществено включване, от които обилни средства за създаване на въздушна помощ и промяна на системата на 112. Имаме 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения за болнична помощ. 107 млн. лева за създаване на центрове за интервенционална диагностика и лекуване на мозъчно-съдови болести и 643 млн.лв. за модернизиране на дълготрайната грижа за пенсионерите “, изброи още той.

По думите му тези средства са голям късмет за България да трансформира стопанската система и обществото си в съвременни.

„ За да може това да се случи, ще би трябвало да създадем и редица промени, които също са заложени в Плана за възобновяване. Тези средства не идват като подарък. Ако не създадем промените, няма да получим средствата “, акцентира той.

Вицепремиерът добави, че държавното управление е планувало в границите на бюджета авансово осъществяване на Плана.

„ От на следващия ден министерствата могат да стартират да приготвят тези планове и в най-кратки периоди тези средства да стигнат до българските компании и жители, без да би трябвало да се чакат спомагателни заплащания от Европейска комисия. Част от плануваните промени към този момент са направени. Очакваме в околните 3-4 месеца да изпратим искане за заплащане и средствата да бъдат възобновени “, изясни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР