Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов даде отчет

...
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов даде отчет
Коментари Харесай

Планът за възстановяване: Критики и обвинения към вицепремиера Пеканов в парламента

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов даде доклад пред депутатите в Народното събрание по отношение на Плана за възобновяване и резистентност. Миналата седмица беше оповестена ревизираната от служебния кабинет версия на документа. Окончателното му утвърждение зависи от Народното събрание.

„ Смея да настоявам, че той е доста по-амбициозен и по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 капиталови плана и 43 промени, като сме надградили с 11 капиталовите планове, а промените са повече със седем. Променили сме част от плановете, по които сме намерили проблеми “, посочи Пеканов.



По димите му Планът ще отключи за страната ни 12,7 милиарда лв. евросредства и още 8 милиарда лева под формата на частни вложения. Той посочи, че всички точки в документа са съобразени с опазването на околната среда и дават отговор на рекомендациите, отправени към нас от Брюксел.

„ Работихме върху увеличение на парите за обучение и просвета, опазване на здравето, адресиране към част от проблемите в бранш енергетика, усилване на частта за новаторските компании. Реформи, които да оказват помощ на най-амбициозните компании у нас. Търсехме възстановяване и разширение на някои съществуващи планове, които са били положителни. Намалихме средствата за други, по които имахме терзания “, добави вицепремиерът.

Парите за земеделието и горите

Пламен Абровски от „ ИТН “ насочи рецензия към документа. Според него в Плана липсва съответно предложение, обвързвано със земеделието. Той разяснява, че огромна част от системите за напояване са продадени за скрап, което изправя бранша пред огромен проблем. По думите му в остарялата версия е имало заложени към 850 млн. лева за нова напоителна инфраструктура.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Г-н Пеканов, за какво вие избрахте лесния метод, да премахнете този план, вместо да го преработите и да го извършите вероятен за случване. Ако ние преминем към заемната част, това ще бъде неточно към българския поданик. Тези средства от 850 млн. лева към кои други ограничения са пренасочени? “, попита Абровски.

Пеканов отговори, че решението да се отстрани този план от документа е било мъчно, само че е взето след диалози с представители на Европейската комисия.

„ Напълно споделям значимостта на този план и целта на българското земеделие. Проблемът е, че дълго време по този план не са направени нужните условия от Европейска комисия. Получихме индикации, че това е най-проблемният план в Плана. До 2 юни се пробвах да пазя този план, само че индикациите бяха ясни – планът влиза в прорез с Директивата за местообитанията, водите и Оценка на въздействието върху околната среда “, изясни вицепремиерът.

По думите му се търсят обезщетителни механизми за българското земеделие. Бившият аграрни министър от ГЕРБ и сегашен народен представител Десислава Танев съобщи, че не е съгласна с неговото пояснение, че планът не е отговарял на условията.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Комуникацията с Европейска комисия течеше ежеседмично, във всяка връзка бяха изисквани документи и отбрана на плана, който сме подали. Темата за въздействието на този план върху околната среда идва от условието, което вашето служебно държавно управление наложи с решението от 28 май за на екоминистъра за акумулативна екологична оценка “, сподели още тя и попита дали ще продължи работата по отбраняване на плана и да се възвърне ресурса за бранш земеделие.

Вицепремиерът съобщи, че коментарът на Танева е политическа нечиста сделка и изнесените от нея обстоятелства не са правилни. Той изясни, че в случай че се вкара този план в Плана, изплащането на евросредствата може да се забавят. Пеканов съобщи, че има обаче политическа воля да се подсигурява ресурса за бранша.

Албена Симеонова от „ Демократична България “ също настоя, че е значимо да се обезпечат средства за българските земеделци, тъй като те са потърпевши съществено от COVD рецесията, изключително дребните. Тя попита за какво в Плана няма нито една дума за развиването на горите.

Снимка: Ладислав Цветков

Пеканов отговори, че се търсят буфери и средствата за земеделците ще бъдат увеличени. „ От друга страна сме нараснали три пъти средствата за бранша биоразнообразие. Един приоритет на Европейска комисия, който до момента не е бил застъпен в предходната версия на Плана, тъй че по това перо може да бъдат пренасочени средства натам “, добави вицепремиерът.

Кой написа документа и има ли забравени браншове

Станислав Атанасов от Движение за права и свободи разяснява, че има риск да загубим средства от Плана за възобновяване и резистентност поради закъснение в приемането му. Той изясни, че от Движението има голям брой възражения по документа, съгласно които доста сектори са били забравени.

„ Има ограничение на конкурентния метод и дискриминационно отношение към достъпа до запас, съответно в бранш просвета. Въпросът ми е по какъв начин беше направен настоящия План, кой е бил притеглен в правенето му, кой е дал мнението си и дали това е станало по обществен метод “, попита депутатът от Движение за права и свободи.

Вицепремиерът разяснява, че няма риск за средствата, само че има риск да се забавят и този риск става все по-отчетлив.

„ За Европейска комисия е по-важно Планът да е първокласен, в сравнение с да се бърза. Няма План Пеканов, има План на цялата страна, направен от министерствата и институциите, с техния експертен капацитет. В някои министерства експертният капацитет не е развиван през годините, в други е брилянтен “, добави Пеканов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР