Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и

...
Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и
Коментари Харесай

Министър Сандов: Правителството финансира изграждането на водородни инсталации

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков  откриха атомна апаратура за отопление и учебен автоцентър в Професионалната гимназия по превоз „ Макгахан ” в София.

Водородната клетка е построена по план „ Водородно учебно заведение за зелено бъдеще ”, който е ориентиран към въвеждане на модерни устойчиви модели за енергийна успеваемост, понижаване на разноските за стандартно гориво и забележителен спад в отделяните нездравословни излъчвания. Подмяната на метода на отопление на Професионална гимназия по превоз „ Макгахан “ се реализира по самодейност на учебното заведение с финансовата поддръжка на Министерството на образованието и науката.

На събитието участваха също кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и кметът на регион „ Слатина “ Георги Илиев.

Министър Сандов означи, че в учебни заведения в цялата страна към този момент има построени към 20 водородни съоръжения, като първата внедрена е в град Червен бряг. Той чака през идващите една-две години броят им да нарасне много, тъй като тези съоръжения са стопански и екологично ефикасни. „ Правителството е осигурило благоприятни условия за финансиране на моделна огромна атомна апаратура по Националния проект за възобновяване и резистентност. Така ще се даде и опция за развиване на тази технология в дребен и междинен мащаб, с цел да стане тя всеобща и подобаваща за внедряване в детски градини, учебни заведения, общински и обществени здания и от бизнеса, които да я припознаят като новаторски вид енергоизточник “, добави министър Сандов.

Той посочи, че внедряването на подобен вид отоплителни източници могат да понижат зависимостта от доставка на енергийни първични материали от чужбина. „ Това е част от решението за енергийна самостоятелност на България, тъй като на процедура през създадена в страната ни сила усъвършенстваме едни процеси и понижаваме с 30% разхода на гориво, което сега внасяме извън. Отделно редуцираме с от 15 до 30% газовите излъчвания. Не на последно място е позитивният екологичен и здравен резултат, тъй като тези здания се намират в градска среда и всички ние дишаме въздуха, който излиза от комините им “, разясни вицепремиерът по климатични политики.

По думите му би трябвало с положителни образци обществените управляващи да демонстрират на бизнеса изгодите от водородните съоръжения за понижаване на разноските и обособяване на по-малко нездравословни излъчвания. „ Особено в миг на енергийна неустановеност този вид процеси са извънредно значими, с цел да ни създадат по-малко зависи от външни енергоизточници, както и да подобрят енергийната успеваемост в България “, добави той.

Министър Сандов заяви, че сега се построява атомна апаратура и в инсинератора за медицински боклуци, който е част от структурата на Министерство на околната среда и водите.

„ Темата за климатологията и за новите зелени сили са застъпени в образователните стратегии, само че с вицепремиера Борислав Сандов от месеци обсъждаме е, че техни специалисти ще се включат в стадия на рационализиране на образователните стратегии – през май и юни. Експертите от екологията ще създадат също обзор дали липсва нещо значимо в образователните стратегии, с цел да бъде допълнено “, съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР