Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обяви, че няма да

...
Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обяви, че няма да
Коментари Харесай

ГЕРБ оставя плана за възстановяване на следващия кабинет

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев разгласи, че няма да внася за приемане от държавното управление Националния проект за възобновяване и резистентност на България, а ще остави това да стори идващият състав на Министерския съвет. Той заяви това по време на кръгла маса за бъдещето на страната, проведена от обединението " За зелен рестарт ".

Първоначалният вид на проекта, за чието използване страната ни чака чисти грантове за 12 милиарда лева, само че може да усили финансирането до 60 милиарда лева и би трябвало да контракти плановете до 2023 година, бе мощно неодобрен от браншовите организации. Много от тях смятаха, че в него се залага просто харчене на парите, а липсват нововъведения и съществени тласъци за стопански напредък. След проверка бе направен, в който имаше разбъркване на плануваните средства по предпочитаните оси и малко повече нововъведения, само че съгласно специалисти още веднъж надвива консуматорството.

Българският проектоплан за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде предаден в Европейската комисия за утвърждение до края на април, с цел да може, както счита Брюксел финансирането да стартира изплащането на средствата през септември https://www.mediapool.bg/es-ochakva-do-kraya-na-septemvri-da-zapochne-izplashtaneto-na-sredstvata-za-vazstanovyavane-news318185.html, с цел да се задвижи допустимо най-бързо стопанската система на обособените членки и на Евросъюза като цяло.

Според Дончев няма да има потребност от проверка на документа. По думите му обаче сега се работи по версия 3.0, която е в съвсем цялостна степен на техническа подготвеност с предварителна оценка на въздействието и в огромна степен е съгласувана и контрактувана с Европейска комисия.

" Аз бих имал законовото съображение да внеса предложение на Министерски съвет той да одобри тази версия на проекта, след което той да бъде изпратен публично на Европейска комисия. Не съм го направил по една елементарна причина - не смятам, че това е честно. Това е проект, който ще се осъществя идващите 5-6 години и не е редно едно държавно управление на края на мандата си да внася проекта, въпреки че той не е юридически единствено от държавното управление, а в режим на необятни публични съвещания ", сподели вицепремиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР