Вицепремиерът обяви Барселонагейт за компромат и психоатака Въпросът в тези

...
Вицепремиерът обяви Барселонагейт за компромат и психоатака Въпросът в тези
Коментари Харесай

Какво каза в първото си интервю Мария Габриел

Вицепремиерът разгласи " Барселонагейт " за " компромат " и " психоатака "

" Въпросът в тези миг беше къде е за теб България в този сложен и решителен миг за страната и моят отговор беше: преди всичко. През всички тези години – и като евродепутат, и като еврокомисар в никакъв случай не съм прекъсвала връзката си с хората в България и с България “. Това сподели в изявление за bTV вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в отговор на въпроса по какъв начин се е решила да се откаже от поста в Брюксел.

Бившият еврокомисар даде първото си телевизионно изявление, откакто държавното управление „ Денков-Габриел “ се закле, в предаването „ 120 минути “ по bTV. Съгласно съглашението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след 9 месеца Габриел би трябвало да смени Николай Денков на поста министър председател.

Относно позицията на България към войната в Украйна тя счита, че страната ни би трябвало да има ясна позиция, за да може след това да взе участие във възобновяване на Украйна. „ България е суверенна страна, не е заслон, решенията се вземат само и единствено в България. Наистина значимо е тя да отстоява своята принадлежност към европейското семейство – това е цивилизационен избор “, посочи бившият еврокомисар.

Относно коментара за Иван Гешев при първата й медийна поява в Народното събрание, преди началото на диалозите за сформиране на държавно управление, Габриел съобщи, че ясно е споделила, че министърът на правораздаването предлага на Висшия правосъден съвет да прегледа настояването за оставка на основния прокурор.

" Последните години неведнъж жителите и политически водачи са заявявали нуждата не за лична смяна, а да има крачка, обвързвана с пълномощията на основния прокурор, която да върне възприятието за правдивост на жителите. Тази крачка може би е първа, само че тя надалеч не изчерпва потребността от цялостна правосъдна промяна. Ето това беше и моята поръчка ", разяснява още вицепремиерът.

" Ставаме очевидци на психоатаки и компромати, аз мисля, че е въпрос на време това да стане ясно ", разяснява Габриел по отношение на тематиката " Барселонагейт " и настояването за събаряне на имунитета на Бойко Борисов. Тя напомни, че водачът на ГЕРБ е бил две години без имунитет.

Докато има чувство, че политически може да бъде инструментализирана институцията, няма по какъв начин решението да бъде променено, имам предвид съответно това на Изпълнителната комисия на ГЕРБ - за това да не бъдат давани имунитети на депутати, до момента в който не бъде осъществена правосъдната промяна, уточни още Габриел.

На въпроса дали чака президентът Румен Радев да блокира отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор тя отговори: „ Решението е напълно на президента, почитам президентската институция и считам, че има метод и начин доста интелигентно в разделянето на управляващите да допринесем за повече успокоение в българското общество “.

Попитана дали ще ревизира посланически назначения, вицепремиерът и външен министър отговори, че най-важно е да се види бюджетът. " Бюджетът на Министерството на външните работи би трябвало да му разрешава действително да прави дипломатическа активност. На фона на този спор, несъмнено, че ще дойдат и тематики, които са свързани с това - ще имаме ли дипломат в Украйна, в Париж ", означи Габриел.

Тя сподели, че на този стадий няма решение за номинацията за български еврокомисар, само че увери, че по тематиката ще има единогласие с министър-председателя Николай Денков. " Ще дискутираме, когато тематиката е на дневен ред, чакаме писмо от Европейската комисия, че би трябвало да стартираме процедурата ", добави вицепремиерът. Габриел съобщи, че изборът на нов еврокомисар би трябвало да покаже, че България се отнася съществено към поста.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР