Вицепремиерът обещава помощи и за битовите потребители на газ Битовите

...
Вицепремиерът обещава помощи и за битовите потребители на газ Битовите
Коментари Харесай

Василев за пенсионерите без увеличение: По принцип има средно с около 65 лева

Вицепремиерът дава обещание помощи и за битовите консуматори на газ
Битовите консуматори на газ ще бъдат подкрепени за месеците от декември до март поради скока на цените, заяви пред БТВ министърът на финансите Асен Василев.

„ Ресурсът към този момент е заделен с решение на Министерски съвет и решението на националното заседание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната скица сега се създава в министерството на енергетиката, допускам, че до дни ще е подготвена и ще бъде нотифицирана към Европа, с цел да стартира подпомагането “, изясни Асен Василев.

„ На международните тържища може да имаме растящи цени на газ и електрическа енергия, ние сега действително за първа година сме изцяло интегрирани на тържищата за електрическа енергия и това стои зад част от високите цени “, уточни още той.

„ По принцип има нарастване на пенсиите, което е приблизително с към 65 лв. съгласно сметките на Национален осигурителен институт, нарастването е друго за другите хора съгласно трудовия стаж “, посочи  финансовият министър във връзка обстоятелството, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

„ Знаехме, че евентуално ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, само че не са задоволително високи и с задоволително трудов стаж, с цел да могат да получат цялостен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, тъй като е непрекъсната съставния елемент. Коронавирус добавката е до момента в който има рецесия. Важно е да се вдигне непрекъснатата съставния елемент на пенсиите “, означи финансовият министър. 

„ Помолихме Национален осигурителен институт да изчислят и да създадат по този начин, че да няма пенсионери, които сред добавката и нарастването на пенсията да получат по-малко. Ресурсът е обособен, има го от позиция на министерството на финансите, би трябвало законодателна база, на която да създадат тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари “, съобщи Асен Василев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР