Вицепремиерът Нинова и министър Гьоков заедно с екипите си в

...
Вицепремиерът Нинова и министър Гьоков заедно с екипите си в
Коментари Харесай

Нинова: За първи път от 1970 г. се актуализират условията на труд за работниците в черната и цветната металургия

Вицепремиерът Нинова и министър Гьоков дружно с екипите си в Министерството на стопанската система и промишлеността и Министерството на труда и обществената политика подписаха разпоредба за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд в черната и цветна металургия. Това се прави за първи път от 1970 година

Към момента на пускане на процедурата в производството на съществени метали (без леене на метали), броят на заетите лица е към 10 000 души. Произведената от тях продукция възлиза на 10 милиарда лева, което съставлява 12% от общата промишлена продукция в страната.

Металургичните производства имат характерни характерности (температурен режим, непрекъсваемост на процесите, работа с рискови субстанции, химикали и др.), което наложи да има добре създадени и ясно дефинирани правила за сигурност и здраве при работа.

„ Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората, работещи в металургията, да им подсигурим положителни условия за труд и да създадем привлекателна тази специалност за младежите “, съобщи министър Нинова.

Мерките са разрушени в детайли и детайлно във всеки бранш от промишлеността. А част от общите ограничения за здравословни и безвредни условия са:

- Работещите са длъжни да употребяват предоставните им от работодателя персонални защитни средства и особено работно облекло, като топлозащитни работни дрехи, ударнозащитни обувки с топлоустойчиви подметки, защитна каска, антифони, защитни очила и защитни ръкавици.

- Подходящ микроклимат на работната среда – температура, относителна мокрота, осветеност и вентилация, съществуване на спешен душ за очи и тяло, сухи и почистени пространства.

- До работното място да се позволяват единствено работещи, квалифицирани за съответната активност и осведомени с устройството и разпоредбите за безвредна работа.

- Работните пространства да са оборудвани със звукови и светлинни сигнали и знаци като: „ Внимание! Движещи се елементи “, „ Не включвай! Работят хора! “, да се обезпечи свободен безвреден път за евакуация.

- Да не се позволяват придвижването на външни лица.

- Да не се позволява премахването на защитните уреди.

- Да се извършат и да се документират периодически инспекции на редовността на съответните съоръжения.

- Работещите се задължават да пазят дейно, както себе си по този начин и близките от възможни трудови злополуки.

- Работещите би трябвало да са осведомени за всички вероятни източници на заплаха: провали от електрически ток, мощен звук, трептения, изгаряне с течен метал, мощни електромагнитни полета, радиоактивно лъчение, травми от попречване, рухване, удар, отрязване, изгаряне, запалване, гърмеж, пожар и други

- Намаляване заплахите от професионални болести, провокирани от работата при неподходящ климат.

- Намаляване на трудовия травматизъм, професионални болести и загуба на работни дни.

- Повишаване привлекателността на труда в металургията.

Очакваните резултати от приемането на Наредбата са да се подобрят изискванията на труд в промишлеността, да се обезпечи предварителна защита на риска от болести, което ще докара до повишение привлекателността на претовареност в този бранш.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР