Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко ще сдаде една от ключовите

...
Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко ще сдаде една от ключовите
Коментари Харесай

Мутко сдава президентския пост в Руския футболен съюз

Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко ще сдаде една от основните позиции, които заема. Той ще се отдръпна от поста президент на Руския футболен съюз (РФС), който заема от 2005 година Това ще се случи идната седмица на съвещание на изпълнителния комитет на организацията.

В началото на месеца Мутко получи доживотна възбрана за присъединяване в олимпийски игри. Той беше посочен като основно настоящо лице в допинг схемата, поради която Русия беше изключена от олимпийския спорт.

Според следствията на Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова организация (WАДА) Мутко, в качеството си на състезателен министър, е бил в основата на държавно спонсорирана система за приложимост, разпространяване и прикриване на допинг сред 2011 и 2015 година

Причината за отдръпването на Мутко от футбола е напън от страна на ФИФА, разгласи в. " Коммерсант ", като се базира на близки до случая източници. От изданието допълват, че информацията е доказана от още няколко източника в разнообразни спортни и държавни структури.

Очаква се постът на Мутко във футболния съюз да бъде ангажиран от ръководителя на организационния комитет на международното състезание в Русия през 2018 година Алексей Сорокин. Това ще бъде краткотрайно предопределение, защото изпълкомът на РФС няма пълномощията да избира непрекъснат президент.

През септември точно Сорокин зае мястото на Мутко в Съвета на ФИФА. Вицепремиерът на Русия получи възбрана да се кандидатира за нов мандат поради спор на ползи. Според устава на ФИФА той не дава отговор на теста за допустимост, тъй като министерската му позиция е в прорез с условието за политически неутралитет.

Мутко беше състезателен министър от 2008 година до есента на предходната година. Тогава президентът Владимир Путин го назначи за вицепремиер и персонален консултант по въпросите за младежта, спорта и туризма.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (181)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР