Вицепремиерът на РСМ Александър Николоски продължава със злостните нападки към

...
Вицепремиерът на РСМ Александър Николоски продължава със злостните нападки към
Коментари Харесай

Николоски: Жп линия до София? Не, ще строя високоскоростна до Белград

Вицепремиерът на РСМ Александър Николоски продължава със злостните нападки към България.

България е надалеч от действителността. Българският и македонският народ са доста близки, не е почтено да се гради политическа кариера с напън за заличаване на един народ. Коридор 10 е с максимален приоритет за Македония.

Това съобщи македонският вицепремиер и министър на превоза Александър Николоски, за който българите са " мизерници ". Николоски разгласи, че не е срещу построяването на жп линия до България (част от Коридор 8), само че няма да я строи.

" Не съм срещу построяването на железопътна линия до България, само че тя няма да се строи по трасе, което е неизпълнимо и прекомерно скъпо и по някакъв метод беше изработен опит за корупиране на мен и премиера (Мицкоски) ", сподели Николоски.

За него доста по-важна е високоскоростната железопътна линия Солун-Скопие-Белград, част от Коридор 10.

" Моят максимален приоритет е построяването на високоскоростната железница по Коридор 10, ние имаме огромен интерес да изградим тази железница с високи технологии. Няма по-голям план от този, тъй като той ще води страната в бъдещето.

Проектът е печеливш, а има и план от 1978 година за железница със скорост от 140 до 250 километра в час. Този план не беше осъществен евентуално заради разпадането на Югославия. И той ще ни коства по-евтино от железопътната линия до България, някъде сред 6 и 10 милиона евро на километър. Аз ще завърша този план и той няма да бъде построен от съветска, китайска или индийска компания, аз ще го стартира и ще го завърша, тъй като чакам ВМРО-ДПМНЕ да има два мандата ", означи министърът пред Канал 5.

Той заяви, че в Будапеща на 20 сертември ще се срещне с министрите на превоза от Гърция, Сърбия, Унгария и Австрия. Акцентът на диалозите ще бъде построяването на Коридор 10.

За конституционните промени и връзките с България Николоски съобщи, че " не е почтено да се гради политическа кариера с напън за заличаване на един народ. "

" Ако желае, Европейски Съюз може да реши казуса с нас и то за една заран или следобяд, доста по-силни страни от нас са сложени на колене. Какво вършим с 14-те решения от Страсбург за македонското малцинство, които България не желае да извърши?

Готова ли е София да не блокира Македония по време на договарянията? Ако е по този начин, те би трябвало да се съгласят на конституционни промени с отсрочено деяние. Каква е разликата, в случай че българите влязат в Конституцията в този момент или след няколко години? Украйна може да стане част от Европейски Съюз от нищото, а страните от Западните Балкани, които чакат и извършват условия, не могат.

Те (България) не демонстрираха минимално благовъзпитание, като не сложиха националния ни байрак. Сегашната публична позиция на България е надалеч от действителността. Българският и македонският народ са доста близки, не е почтено да се гради политическа кариера с напън за заличаване на един народ ", сподели Николоски.

 

Източник БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР