Вицепремиерът на Македония е на посещение в София. Двамата с

...
Вицепремиерът на Македония е на посещение в София. Двамата с
Коментари Харесай

Подкрепихме Македония за НАТО и ЕС пред вицепремиера й

Вицепремиерът на Македония е на посещаване в София.
Двамата с премиера Борисов са разискали развиването на двустранните връзки сред България и Македония. Те са отчели позитивните мнения в интернационален проект след подписания през август Договор за другарство, съдействие и добросъседство сред двете страни.

"Трябва да използваме динамичността в политическия развой за поддържане на разговора, с цел да има повече предвидимост и ефикасност от усъвършенстваните връзки. Важна роля за това има провеждането на регулярни срещи за реализиране на по-тясна съгласуваност при решаването на значими двустранни и районни въпроси. Точно такава функционалност ще има и идното ни взаимно съвещание в Струмица ", подчертал по време на срещата министър председателят Борисов.
Шекеринска е показала, че подписаният Договор за добросъседство е платформа, на която ще се построява сполучливо съдействие в разнообразни браншове сред двете страни.

"Взаимната поддръжка в региона на защитата е от изключителна значимост за сигурността на жителите на двете страни ", добави Борисов.

Преди това министърът на защитата Красимир Каракачанов също се срещна със своя македонски сътрудник Радмила Шекеринска. Бяха разисквани три съществени тематики – двустранното съдействие в региона на защитата, районното партньорство и взаимните начинания на Балканите, както и поддръжката на България и Министерството на защитата за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

„ Политиката и позицията на българското държавно управление за участието на Македония в НАТО и Европейския съюз е ясна и безапелационна – ние поддържаме присъединението на нашата съседка и ще продължаваме да представяме кандидатурата й като най-хубава от Западните Балкани “, съобщи министър Каракачанов след срещата и напомни, че главен приоритет на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са точно Западните Балкани.

Министър Шекеринска съобщи, че с министър Каракачанов са разговаряли за съответни области като образованието на военнослужещи от македонската войска в българските висши военни образователни заведения, организацията на взаимни учения и тренировки, както и продан на опит във връзка с отбранителните промени и евроатлантическите интеграционни процеси.

Двамата министри на защитата подписаха два двустранни документа - за развиване на съдействието сред Военновъздушни сили на двете страни и за лабораторни проучвания на гориво-смазочни материали и специфични течности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР