Вицепремиерът Марияна Николова предлага на МС да приеме Киберустойчива България

...
Вицепремиерът Марияна Николова предлага на МС да приеме Киберустойчива България
Коментари Харесай

Марияна Николова предлага стратегия за киберустойчива България

Вицепремиерът Марияна Николова предлага на Министерски съвет да одобри " Киберустойчива България 2023 ". Проектодокументът е оповестен на Портала за за публични съвещания на държавното управление.

Актуализираната тактика надгражда признатата през 2016 година Национална тактика " Киберустойчива България 2020 ".

В интервала на осъществяване на Стратегията от 2016 година се регистрират четирикратно увеличение на броя постъпили сигнали за осъществени компютърни закононарушения и нарастване с 45 на 100 на получените сигнали за киберинциденти, като тези с висок приоритет нарастват с 29 %, осведомят вносителите на плана.

В последната година значително въздействие върху картината на застрашеност в киберпространството оказват два фактора - въздействието на пандемията COVID-19 и възходящите благоприятни условия на причинителите на киберзаплахи. Наблюдават се основни промени през 2019 и 2020 година в заканите и рисковете за киберсигурността в народен и общоевропейски проект (вкл. масирани офанзиви и връзка сред хакерски атаки, хибридни закани и тероризъм, опити за интервенция в демократични процеси и директно в избори).

Актуализацията на Стратегията от 2016 година се постанова и с оглед ускореното развиване на процеса на цифрова промяна, както и с оглед препоръчаната през декември 2020 година актуализация на европейската Стратегия за киберсигурност.

Основната цел на обновения документ във връзка с мрежовата и осведомителна сигурност (МИС) е построяването на Национална система за киберсигурност; възстановяване на отбраната на информационните и осведомителни системи на ведомствата, които са стратегически обекти и на сериозните осведомителни инфраструктури.

За осъществяване на задачите на Актуализираната тактика ще се създаде Пътна карта към нея, която Министерски съвет ще одобри, написа в плана.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР