Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ

...
Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ
Коментари Харесай

Как се развива стратегическият диалог България - САЩ

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен във Вашингтон в границите на Стратегическия разговор сред двете страни. Подписан е Меморандум за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация.

В София министър председателят Николай Денков съобщи на среща с американския бизнес, че главната цел на държавното управление е България да се интегрира изцяло в европейските и евроатлантическите структури.

Антъни Блинкен и Мария Габриел са разискали поддръжката за Украйна, сигурността в Черноморския район, битката с дезинформацията и дейната роля на България в Европейски Съюз и НАТО.

" Подкрепа, съгласуваност и общ отговор на провокациите “- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Страната ни е стратегически сътрудник, важен съдружник и другар ", уточни Габиел.

В взаимното си изказване двете страни препотвърждават съдействието си в защитата и сигурността; стопанската система и енергетиката; отбраната на демокрацията и върховенството на закона; намирането на общи подходи за световните и районни провокации.

" Ние заставаме уверено в поддръжка на Украйна. Руската непровокирана и неоправдана война против Украйна нарушава жестоко интернационалното право, подкопава стабилността на Европа, в това число и сигурността на Черноморския район ", се споделя в изказването.

Отбелязани са напъните на България за понижаване на зависимостта й от съветски енергийни запаси. Докато във Вашингтон се организираше Втората сесия на Стратегическия разговор, в София министър председателят Николай Денков се срещна с американския бизнес. Съвпадение, което не е инцидентно, означи министър председателят и изясни дълготрайните цели на кабинета.

" Ние да се интегрираме изцяло през идващите години в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите: Шенген, Еврозона, Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", уточни Денков.

Кабинетът има поддръжката на болшинството в Народно събрание и, съгласно премиера, болшинство от българския народ.

" Кабинетът в действителност е много по-стабилен, в сравнение с евентуално наподобява от това, което виждате по медиите в една такава предизборна обстановка ", разяснява министър-председателят.

Американските вложения у нас през годините досега доближават 5,4 милиарда лева, а канадските - 1,3 милиарда лева

" Американските компании са основали 40 000 работни места, а канадските вложители - към 5000 ", заявиОливие Маркет, ръководител на Американската комерсиална камара.

Съединени американски щати са четвъртият по величина задграничен вложител у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР