Вицепремиерът Мария Габриел се бави с оценката си на министрите,

...
Вицепремиерът Мария Габриел се бави с оценката си на министрите,
Коментари Харесай

Денков за Габриел: Трябва й време, за да влезе в дълбочина при оценката на министрите. Чакам я!

Вицепремиерът Мария Габриел се бави с оценката си на министрите, с цел да може да влезе в дълбочина и да реши ще може ли да продължи работата си с тях след ротацията.

 

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков.

" Още преди месец имах информация, която беше предоставена и на Габриел, за това във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое - не е. Обменихме тогава небрежно няколко думи във връзка с това по какъв начин наподобява картината, само че остана от този момент да се срещнем и да обсъдим един по един министрите.Този диалог още не се е състоял, само че чакам да се случи през идващите дни ", сподели Денков.

Той отговори за какво Габриел се бави към този момент месец с оценката си на министрите.

" На нея ѝ би трябвало време да влезе в дълбочина, да организира диалози с всеки един от тези министри и тя организира диалози с тях, да разбере какви са аргументите, в случай че нещо не е изпълнено, и да може да си сформира мнение ще може ли да работи с този човек по-късно ", изясни Денков.

" Истинският проблем е, че нашата правосъдна система явно не работи както би трябвало, тъй че поставяме големи старания, с цел да може да се почисти от дълбоки проблеми, които станаха още веднъж явни през последните седмици и дни, и надлежно да може да се рестартира, тъй че който е направил нарушаване на закона и е подкупен, да си получи съответното отмъщение от институциите. Това, което виждам - лепенето на етикети " този е подобен " и " оня е различен " може да оказва помощ в някакви политически разногласия, само че не води

Премиерът другояче увери, че няма нищо трагично преди ротацията, има добър разговор с Мария Габриел и тя би трябвало да се усеща уверена за решенията, които ще взима.

Николай Денков не е взел участие в разискването за премахване на краткотрайния изпълняващ шеф на Комисия за защита на конкуренцията и неговата промяна.

Денков не отговори дали би изискал оставката на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

 

По-рано през днешния ден Бойко Борисов съобщи, че не вижда никакви аргументи за това.

 

Ако се срути държавното управление, в случай че се разпадне Народното събрание, ще си останем в същата обстановка, в която бяхме преди девет месеца, съобщи министър председателят Николай Денков в пленарната зала по време на блиц контрола.

 

" Само да сменим законите, не е задоволително ", добави той.

Денков отговори по този начин на въпрос от самостоятелния Радостин Василев, който изиска информация за това по какъв начин сегашното държавно управление се бори с корупцията.

„ Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха изменени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с промяната в правосъдната система. Този развой, който стартира преди девет месеца с помощта на това, че беше направено това държавно управление, би трябвало да продължи и напред. Търсим опция да продължим във формат, който би довел до довеждане докрай на този цикъл от правосъдната промяна “, уточни министър председателят.

„ Считате ли, че след този мандат като министър председател сте водили битка против корупцията? Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, допускам, ще бъдат скоро разследвани. В Министерството на спорта, на което бях министър, хванаха министър с рушвет “, разяснява Радостин Василев.

Премиерът повтори, че актуалният кабинет работи „ за това да бъде оптимално минимизирана корупцията, която съществува в нашите институции “. " Това не става като се лепят прилагателни ", сподели Денков.

 

В Народното събрание акад. Николай Денков разяснява и идната ротация.

" И двете страни са сложили документи, които могат да послужат за основа за договаряния, би трябвало да се влезе в развой на договаряния, нямам подозрение, че това ще отнеме повече от два дни ", сподели той.

По думите му преговорните екипи би трябвало да огледат двата документа, да видят къде има единодушие, да имат време да уточняват текстове, по които има потребност от единодушие и тогава ще се види какъв ще е крайният резултат. Според него това ще отнеме време и би трябвало да се мине през този развой на договаряния.

По мотив на оценката на министрите Денков сподели: " Още преди месец имах информация за това във всеки един сектор, във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое не е изпълнено. "

А по тематиката за Червения корсар разяснява, че няма информация. " Това, което видях от медиите наподобява забавно, само че би трябвало да сме сигурни, че зад него не се крие освен това - това е работа на службите, на проверяващите органи ", съобщи той.

По думите му би трябвало с вицепремиера Мария Габриел да седнат и да обсъдят един по един министрите, само че този диалог към момента не се е състоял, само че чака да се състои в идващите дни.

 

Продължават договарянията с турската страна за това дали да се предоговорят изискванията или да бъде прекъснато съглашението с " Боташ ", сподели министър председателят Денков в отговор на различен депутатски въпрос.

В края на предходната година депутатите сътвориха краткотрайна комисия точно за съглашение за доставка на полутечен газ сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ".

През октомври Европейската комисия съобщи, че ревизира съглашението.

То планува прилагане на петте терминала за полутечен газ на Турция и на мрежата ѝ за доставка на 1,5 милиарда куб. м на година против опция " Боташ " да придвижва газ през България.

Споразумението с " Боташ " беше подписано на 3 януари 2023 година по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава от държавното управление обявиха, че това е огромен пробив, а с сделката се подсигуряват различни доставки за България.

Комисията има за задача да обяснява и проучва изискванията по Споразумението и неговия резултат за енергийната ни система, както и подписаните контракти за доставка на газ в България през последните две години.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР