Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че циркулират абсолютни лъжи и 100%

...
Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че циркулират абсолютни лъжи и 100%
Коментари Харесай

Калина Константинова: Лъжи и фалшиви новини за кибератаката в „Български пощи“

Вицепремиерът Калина Константинова разяснява, че циркулират безспорни неистини и 100% подправени вести по отношение на хакерската атака в Български пощи. Тя разяснява във Facebook, че към този момент 15 дни се работи ежедневно, с цел да „реанимираме една от най-важните институции в България“. Вицепремиерът споделя и част от обстоятелствата, с които разполага за хакерската атака. 

Дейностите по инспекция, пречистване и възобновяване на системите включват над 6600 компютъра  и над 100 сървъра в 2500 пощенски станции (в над 2300 обитаеми места).

Прочистването на цялата инфраструктура би трябвало да предхожда възобновяване на работата на системите, с цел да се избегне всевъзможен риск от още един срив.

Около 3000 от компютрите (44%) са на възраст над 15 година и работят със програмен продукт отвън всякаква опция за поддръжка, който не може да бъде предпазен със модерни анти-вирусни решения, добавя Константинова.

Останалите компютри, техника и версии на софтуерите са на възраст от 6 година до 15 година

В последните години е закупувана най-вече техника „втора употреба“, а вложенията в осведомителна сигурност са били неглижирани.

‍“Едно е несъмнено: Проектът за над 100 млн. лева за рационализация и цифровизация на „Български пощи“, който с моя екип разработихме и включихме в Националния проект за възобновяване и резистентност, е най-стратегическата и огромна инвестиция в „Български пощи“ за последните 30 години, и е основен за спасяването и #промяната на „Български пощи““, обобщава Константинова.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР