Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в парламента,

...
Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в парламента,
Коментари Харесай

Демерджиев се разплака в парламента на изслушването за убития полицай

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в Народното събрание, до момента в който говореше за убития граничен служител на реда по време на чуването в пленарната зала.

Това стана, когато министърът заприказва за срещата си с родителите му. " Да, това е голяма покруса, имах тежката задача да се срещна с родителите. За мен е чест, че те желаеха той да бъде заровен с парадна униформа ", сподели министърът на вътрешните работи с трептящ глас. И добави, че е щял да си подаде оставката, в случай че родителите му я бяха поискали.

Демерджиев заключи проблемите с опазването на границата - връщането на щата на гранична полиция, общо 1260 бройки, както и техническо застраховане с съвременна инсталация.

Той изясни и за какво до момента не е било въведено дългоцевно оръжие в оборудването на граничните служители на реда.

" Проблемът с дългото оръжие и с неговото внедряване е неналичието на задоволително подготвени хора да боравят с него. То е толкоз рисково, че може да докара до произшествия ", сподели Демерджиев. Той уточни, че точно на гранични служители на реда е било мнението, че те са добре обезпечени с револвери, а в смесения наряд има боен с автомати, тъй че нямат потребност от дълго оръжие.

" Ние преценихме след този случай, че сме длъжни да ги обезпечим, длъжни сме да ги обучим. В извънредно незабавен порядък ще ги обучим и ще ги снаряжим с дълго оръжие ", добави министърът на вътрешните работи. Той сподели още, че преди месец и половина при визитите си по границата е призовавал служителите на реда да стрелят постоянно при потребност.

" Имат бронежилетки, доста рядко ги поставят, тъй като те са 12 кг ", сподели още той и разкри, че служителите на реда са склонни да рискуват живота си, само че не и да ги носят по време на цялото дежурство, заради което ги държат в колите. " Облеклото им създава звук, основава извънреден дискомфорт, когато упражняват служебните си отговорности ", изреди още измежду проблемите министърът.

" Тече поръчка за коли ", заяви още той. 100 км от границата не са механически обезпечени, патрулите ги бранят с телата си, осведоми още Иван Демерджиев, като посочи, че на останалите 154 км фотокапани, датчици, камери са с изминал гаранционен период и са доста остарели. По думите му датчиците по-скоро пречат на патрулите, тъй като постоянно алармата се задейства по подправен сигнал.

" Ще желаеме още помощ от Европейска комисия, тъй като европейската взаимност допуска освен заявления, а интензивно присъединяване при опазването на границата ", сподели още вътрешният министър. И изиска и Народното събрание да гласоподава още средства за опазването на границата.

Той заяви, че при над 3000 заведени производства за каналджийство, малко над 100 са приключили с ефикасни присъди на фона на 4 пъти повишен мигрантски напън по турската граница. Министърът повтори, че към този момент е направил предложение за връщането на закритите 1260 щатни бройки за гранични служители на реда. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР