Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян

...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който извършва и длъжността началник на Министерството на външните работи на републиката, съобщи, че детонациите на оръжия и муниции, станали през 2014 година в склад в село Врбетице покрай град Злин (Източна Чехия) са били планувани по този начин, че да се случат след приемане на пратката от този артикул от клиента в България . Това сподели политикът, говорейки в новинарно-публицистичната стратегия " Въпроси на Вацлав Моравец " на чешката телевизия, оповестява ТАСС.
„ Да, можете да кажете това “, сподели Хамачек, отговаряйки на въпроса на домакина, че гърмежите са били планувани за 3-ти декември, когато пратката с оръжия и муниции е трябвало да бъде получена в България . " Международното съдействие се развива по това следствие на детонациите, в това число съдействие с България ", сподели Хамачек, отговаряйки на въпроса, че задачата на интервенцията може да е бил притежателят на българската оръжейна компания " Дунарит " Емилиян Гебрев.
 Инцидентът във Врбетице - част от тематиките на срещата на външните министри на Европейски Съюз Инцидентът във Врбетице - част от тематиките на срещата на външните министри на Европейски Съюз
Въпросът за случая във Врбетице ще бъде подложен на срещата на външните министри на страните от Европейски Съюз на 19 април, заяви вицепремиеръ...
Припомняме, че през 2014 година два склада с муниции избухнаха в чешкото село Врбетице. Първият от тях се случи на 16-ти октомври, когато избухнаха 50 тона муниции. Фрагментите бяха разпръснати в радиус от 800 метра от мястото, където се намираше постройката на склада. Двама чиновници на локалната компания Imex Group, които наеха склад от държавния Военно-технически институт, бяха убити. Всички поданици на обитаемото място бяха евакуирани по неотложност.
Вторият гърмеж е станал на 3-ти декември, когато е избухнал склад, който е съдържал 13 тона взривни субстанции . Той също е предан чартърен на Imex Group и се намира на 1200 метра от склада, погубен от гърмежа на 16-ти октомври. Извършена е незабавна евакуация на 430 души - поданици на Врбетице и околните села. Говорител на Imex Group сподели, че там има картечници и артилерийски снаряди. Той изцяло изключи опцията за тяхното самозапалване.
Според Ян Хамачек, съветските специфични служби са взели участие в организирането на двата гърмежа във Врбетице. В същото време, съгласно неговата версия, тези, които са конфигурирали взривните устройства на територията на склада за муниции, не са пресметнали нещо. " Случи се нещо, което не беше планувано. Вероятно тъкмо втората от детонациите се случи в обстановката, за която беше планувана ", сподели Хамачек. Чешкият вицепремиер добави, че полицията на републиката е изпратила искане до Русия за правна помощ при следствието на случая във и " се опита да разпита " руснаците Александър Петров и Руслан Боширова, които в събота чешките управляващи са оповестили за търсене.
Както вестник Lidove Noviny заяви, чешките специфични служби считат, че Петров и Боширов са сътрудници на GRU и се твърди, че са посетили склада на 15.10.14 година - денят, преди първата детонация. Официално чешката полиция не приказва за връзката сред детонацията в склада за муниции и издирването на двама съветски жители .
 Прокуратурата не е прекратила досъдебното произвеждане по случая Гебрев Прокуратурата не е прекратила досъдебното произвеждане по случая " Гебрев "
Прокуратурата отхвърли да е прекратила досъдебното произвеждане за опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и още двама душ...
Премиерът Андрей Бабиш и Хамачек оповестиха експулсирането на 18 чиновници на съветското посолство в Чешката република, които съгласно страна са „ чиновници на съветските специфични служби “. Тази стъпка е подхваната по отношение на разкритите обстоятелства за детонацията през 2014 година във Врбетице, в която съгласно тях са били забъркани " офицери от съветското военно разузнаване ". Русия изрази мощен митинг към чешките управляващи в това отношение и ще предприеме ответни ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР