Вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария

...
Вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария
Коментари Харесай

България и Япония: 115 години сътрудничество, приятелство и взаимно разбирателство

Вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария Габриел и министърът на външните работи на Япония Йоко Камикава размениха приветствени писма по случай националните празници на Япония и България – надлежно 23 февруари и 3 март 2024 година

В писмата, с изключение на пожелания за подсилване и разширение на обичайно другарските връзки и партньорство сред двете страни, министър Габриел и министър Камикава насочат също поздравления по случай тройната годишнина в българо-японските връзки , която означаваме през актуалната година – 115 година от началото на формалните контакти, 85 година от установяването на дипломатически връзки и 65 година от тяхното възобновяване.

На днешната дата преди 115 година стартира визитата в България на принц Куни Кунийоши . Визитата на височайшия представител на японския императорски двор и дипломатическият акт от май 1909 година на японската страна за признание на постигнатата през 1908 година самостоятелност на България, слагат началото на формалните контакти сред двете страни.

Отношенията сред България и Япония се развиват повече от век, неподвластни на измененията на историческите столетия , в духа на същинско другарство и откровено предпочитание на двете страни и нации за взаимно опознаване и развиване на сполучливо съдействие.

Днес България и Япония са сходномислещи сътрудници, споделящи демократични полезности , които работят за издигане на ново ниво на тяхното обичайно партньорство.

През миналата година бяха разменени визити на министрите на стопанската система на двете страни , които набелязаха перспективни сфери за задълбочаване на икономическите връзки. Културният и просветителният продан е по-активен с всяка минала година – културни дейци на двете страни са мечтани посетители в България и Япония, а от ден на ден български и японски младежи учат езика и културата на другата страна. България и Япония откриха нови благоприятни условия за съдействие в областта на ИКТ, нововъведенията и изкуствения разсъдък.

България и Япония са дейни членове на интернационалната общественост , които поставят взаимни старания за справяне с световните провокации. Двете страни сполучливо си партнират и в района на Западните Балкани .

Всичко това укрепва още повече хубавичко основа, върху която се развиват обичайно другарските връзки сред нашите страни и нации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР