Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел валидира днес

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел валидира днес
Коментари Харесай

Габриел валидира юбилейна марка за 120 години дружба със САЩ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел валидира през днешния ден юбилейна марка, отдадена на 120-годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати. На церемонията взеха присъединяване още министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, изключителният и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, основният изпълнителен шеф на “Български пощи ” Филип Алексиев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„ Основите на богатите и всеобхватни връзки, на които се радваме през днешния ден, са положени преди 120 години. Въпреки многочислените исторически поврати през миналия век, България и Съединени американски щати вървят през днешния ден, един до друг, по пътя на създаване на един по-сигурен и проспериращ свят, в центъра на който са демокрацията, свободата и правата на индивида “, съобщи министър Габриел по време на тържествената гала.

В приветственото си слово вицепремиерът акцентира, че марката е ослепителен знак за развиването на връзките на двете страни. „ Достигайки до жителите ни, а и до други страни в света, тя носи обръщение за другарство и партньорство “, добави още Мария Габриел.

„ Благодаря за вашето другарство и за отпечатването на тази марка — знак освен на нашите исторически връзки, само че и на нашето още по-силно споделено бъдеще “, сподели от своя страна изключителният и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен. „ Съединените щати са горди да считат България за един от своите най-близки съдружници и сътрудници и то в подтекста на Европейския съюз и споделените евроатлантически полезности. Днес, когато означаваме тази годишнина, виждам опция да погледнем към бъдещето. В това отношение имам вяра, че най-хубавото следва, уверен съм, че идващите 120 години ще бъдат още по-успешни “, сподели още той.

В композицията на пощенската марка е употребявано акредитивното писмо, което е показано през 1903 година на Цар Фердинанд от първия дипломатически представител на Съединени американски щати за България Джон Джаксън. Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт. Дипломатическите връзки сред Република България и Съединени американски щати са открити през 1903 година Независимостта на България, оповестена на 22 септември 1908 година, е приета от Съединени американски щати на 3 май 1909 година

Събитието е част от календара с празнувания на годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР