Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в
Коментари Харесай

Мария Габриел участва в конференция на глухата общност

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в конференция на глухата общественост, проведена от Deaf.bg и Фулбрайт България. В полемиката се включиха президентът на университета „ Галодет “ Роберта Кордано, посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, изпълнителният шеф на " Фулбрайт България " Анджела Родел и основният изпълнителен шеф на Deaf.bg Ашод Дерандонян.

Целта на форума бе да сплоти напъните за интернационален продан на глухи експерти по жестов език от България, Европейски Съюз и Съединени американски щати и насърчи обмена на положителни практики и даването на повече благоприятни условия.

„ Чест и отговорност е да вземам участие в днешното значимо събитие и изразя своята поддръжка за обществото на глухите хора. Подкрепа е основната дума - можете да разчитате на поддръжката на държавното управление на Република България. Значителна стъпка в тази посока бе признатият през 2021 година Закон за българския жестов език. Днес предизвикването е този закон да се трансформира в резултати и положителни иницитиви ”, съобщи Мария Габриел.

Университетът Галодет във Вашингтон (САЩ) и е международно прието образователно заведение, предлагащо напълно билингвално образование на американски жестов език и на писмен британски език. През 2023 година Deaf.bg подписва съглашение за съдействие с университета, което е ориентирано към деен интернационален продан на познание и практики в региона на жестовите езици.

По време на конференцията, специфичен фокус бе подложен върху определяне на дълготрайно партньорство в региона на стратегии за продан сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за проучване на езика на глухите и научните проучвания в региона на жестомимичните езици. Вицепремиерът акцентира значимостта на разговора с институциите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, който е значим за основаването на повече благоприятни условия за интернационален продан.

В центъра на дебата бе и посланието, че глухите хора могат да бъдат водачи - в образованието, научните проучвания, нововъведенията, изкуството.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР