Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в
Коментари Харесай

Габриел: Доброто сътрудничество между България и Турция допринася за даване на решения

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в неофициалната среща на министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз – „ Гимних “. Това е формат за открит разговор сред министрите, като тази година се навършват 50 години от основаването му. Основни тематики на полемиката бяха войната в Украйна, връзките ЕС-Турция и ЕС-Африка, оповестиха от Министерство на външните работи.


“От стратегическа значимост е Европейски Съюз да поддържа Украйна. България поддържа основаването на Фонд за подкрепяне на Украйна, в който се плануват взаимни доставки на европейската отбранителна промишленост и даване на образование посредством EUMAM. Подкрепяме също по този начин вложението в отбранителната промишленост, в това число предлагането за взаимни поръчки за съоръжение. Знаков миг бе и постигнатото единодушие на водачите на Европейски Съюз за спомагателен пакет с помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро в границите на бюджета на Европейски Съюз ", съобщи Мария Габриел.

По тематиката за връзките ЕС-Турция, вицепремиерът акцентира на визитата на външния министър на Турция Хакан Фидан в България като ясно обръщение, че положителните връзки сред България и Турция могат да допринесат за позитивен дневен ред и на европейско равнище.

" Турция е наш стратегически съдружник в границите на НАТО и дружно отстояваме геостратегическата значимост на Черно море. По тематиката миграция, която е значима и на европейско равнище, още веднъж положителното съдействие сред България и Турция способства за предоставяне на решения, запазване на външната граница на Съюза и битката с незаконната миграция. Освен сигурност и миграция, тематиката за енергийната сигурност и съгласуваност също е с капацитет за съдействие сред Европейски Съюз и Турция, с цел да дадем решения на районни провокации. Трябва да бъдат възобновени и разговорите на високо ниво, изключително по повод присъединяване на Турция в европейски стратегии като " Еразъм+ " и " Хоризонт Европа ", разяснява още вицепремиерът и министър на външните работи.

Сред останалите тематики на срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз бяха връзките ЕС-Африка и обстановката в Близкия изток. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР