Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон
Коментари Харесай

Мария Габриел: България и НАТО заедно сме по-силни

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе патрон на Националната конференция " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ". Сред формалните участници в откриването бяха Президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на защитата Тодор Тагарев.
 
 Денков, Габриел, Тагарев Денков, Габриел, Тагарев Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Форумът е част от Националната стратегия с начинания за отбелязването на 20-годишнината от участието на България в НАТО.
 
" НАТО е общественост на споделени демократични полезности и правила, на групова отговорност за справяне с провокациите и заканите пред евроатлантическата сигурност, съюз на интензивно гражданско присъединяване и обща визия за развиване. Когато погледнем обратно към последните 20 години, можем с горделивост да заявим, че това е една история на триумфа. За България присъединението към НАТО бе освен стратегическа външнополитическа цел. То беше ентусиазъм за няколко генерации българи, тласък за реализиране на значими промени, за одобряване на демократичните полезности ", съобщи Мария Габриел.
 
 Националната конференция Националната конференция " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно " Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Вицепремиерът акцентира, че през тези две десетилетия България е съумяла се е утвърдила като пълновръстен и деен участник в осъществяването на трите основни задания на Алианса - групова защита, предварителна защита и ръководство на рецесии, сигурност посредством съдействие.
 
" Изказвам своята признателност и благодарност към поколенията държавници преди нас, създали геостратегическия избор България да стане част от Северноатлантическия пакт. Избрахме да се присъединим към съюз на страни, които дружно пазят сигурността, свободата и икономическия си прогрес. Само с обединени старания, споделяйки положителни практики и откроявайки приноса на България в НАТО, можем да сме по-силни ", добави Мария Габриел.
 
 Мария Габриел и Велизар Шаламанов Мария Габриел и Велизар Шаламанов Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Вицепремиерът връчи юбилейни медали, направени във връзка годишнината, за особени заслуги за приемането на страната ни в НАТО на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002); доктор Соломон Паси, министър на външните работи (2001-2005); Посланик Любомир Иванов, първи представител на България в НАТО; доцент Велизар Шаламанов, ръководител на Надзорния ръб на Агенцията за връзки и информация на НАТО (2019-2021) и ген. Стефан Димитров, почетен ръководител на Съюза на офицерите от Резерва " Атлантик ".
 
 Мария Габриел и Соломон Паси Мария Габриел и Соломон Паси Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
 
Конференцията ще бъде последвана от церемониален концерт на площад " Александър I Батенберг " на гвардейски представителни духови оркестри от България и НАТО.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР