Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на
Коментари Харесай

Мария Габриел от Ерусалим: „България е благодарна на Израел за помощта за евакуиране на българските граждани“

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на посещаване в Израел дружно с премиера акад. Николай Денков. Интензивната стратегия на визитата включваше среща с президента на Държавата Израел Ицхак Херцог и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Мария Габриел организира обособена среща и с израелския си сътрудник Ели Коен. Тя изрази дълбоката съпричастност на България с израелския народ и изрично осъди терористичните офанзиви на Хамас против Израел от 7 октомври. „ Солидарност, признателност и взор към идващите стъпки от стратегическото партньорство сред България и Израел “ бяха измежду основните послания на вицепремиера.

„ Благодаря сърдечно на моя сътрудник Ели Коен, безценен другар на България, за помощта, която Израел оказа за евакуирането на 36-те български жители и членовете на техните фамилии от Ивицата Газа, както и краткосрочно пребиваващите българи в Израел, отправили апел за подпомагане след началото на спора “, съобщи Габриел.

Министър Ели Коен акцентира, че България е измежду първите страни, които е евакуирала жителите си от Ивицата Газа и акцентира специфичната роля в този развой на вицепремиера Мария Габриел.

Вицепремиерът акцентира значимата роля, която играе България в границите на Европейския съюз по повод опазване на салдото и единството на Съюза по отношение на тежката обстановка по сигурността в района на Близкия Изток. „ България ще продължи да упорства за противопоставяне на антисемитизма, в това число посредством работата си в границите на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, чийто член е за интервала 2024-2026 “.

Изразена бе също вяра за неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници взети от Хамас. Заедно с министър Коен, Мария Габриел се срещна със фамилиите на някои от заложниците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР