Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Бразилия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с първия посланик на Бразилия Ернесто Араужо, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Двете страни се договориха дружно да координират напъните си за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и разискаха необятен кръг от въпроси от двустранния и многостранния дневен ред, в това число обстановката във Венецуела, пожарите в Амазония и идното съглашение Европейски Съюз - Меркосур.

“Като страна, в която 34 на 100 от територията е предпазена, ние се тревожим се за пожарите в Амазонка, само че считаме, че съглашението с Меркосур е значимо и сме за утвърждението му. В съглашението ЕС-Меркосур също има клаузи, които изискват страните в него да съблюдават Парижкото съглашение за климата и Европейски Съюз да получава единствено артикули, създадени по "зелен " метод. Ние се надяваме бразилските управляващи да се оправят бързо с пожарите”, съобщи Захариева.



“За нас е значимо да предоставим правилна информация за Амазонка и не желаеме това да подкопава съглашението сред Европейски Съюз и Меркосур. За нас то има стратегическа роля и е повече от търговия - сподели министър Араужо. - Коренното население, подвластно от гората, би трябвало да получи права да употребява гората отчасти за икономическа активност, с цел да оцелее.”

Бразилия заема първо място в търговията на България с страните от Латинска Америка и Карибския басейн. По данни на Българска народна банка бразилските вложения в България в последните 13 години са на стойност 3,4 млн. евро, само че може да се работи за още по-тясно съдействие, сподели Захариева и предложения сътрудника си на аудиенция у нас.

Това е втората среща сред министрите Захариева и Араужо в границите на година. През февруари двамата разговаряха във Варшава в границите на Конференцията за поощряване и създаване на мира и сигурността в Близкия изток.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР