Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Екатерина Захариева пристигна в Одеса

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и ръководената от нея делегация дойде в Одеса. Черноморският град е част от програмата на формалното й посещаване в Украйна.

В събота тя ще се срещне с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общественост.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общественост зад граница – над 200 000 души. През юли 2020 година Болградският регион освен беше непокътнат като независима териториална единица с административен център град Болград, само че към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият регион, в които има преобладаваща българска общественост.

В новия единен Болградски регион, който се намира в Одеска област, живеят близо 74 хиляди българи, като са обединени в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

В Програмата за ръководство на българското държавно управление за интервала 2017 – 2021 година като един от значимите цели в региона на външната политика е заложено провеждането на „ Целенасочена политика за поддържане на българската еднаквост, език и просвета в обичайните и новите български общности в чужбина”.

Българските държавни институции са единни в полагането на всички вероятни старания за подкрепяне на етническите българи зад граница да запазят своята етнокултурна еднаквост.

Нашите сънародници в Одеска област са лоялни жители на Украйна и имаме вяра, че чрез съхраняването на своите език и обичаи, те ще останат натурален мост, който в допълнение сближава българския и украинския народ, и обогатява нашето двустранно съдействие в области като обучение, просвета и просвета.

По силата на Постановление на Министерски съвет № 103/1993 година за осъществяване на просветителна активност измежду българите в чужбина, годишно в България се одобряват студенти, специализанти и докторанти от български етнически генезис, като тяхното образование се реализира в държавни висши учебни заведения и научни организации и е субсидирано от страната.

Традиционно по това разпореждане най-голяма е броя, отпускана за етническите българи в Украйна – над 400 души в последните години, като през образователната 2019/2020 година посредством този механизъм са признати 370 студенти и докторанти от Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР