Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с представители

...
Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с представители
Коментари Харесай

Николова се срещна с представители на туроператорски и турагентски организации

Вицепремиерът и министър на туризма организира работна среща с представители на туроператорски и турагентски организации. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма. В полемиката участваха Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, Българска асоциация на туристическите организации, Обединение „ Бъдеще за туризма “ и Сдружение „ Tуризъм “.

Министър Николова показа пред бизнеса последната настояща информация по отношение на подхванатите ограничения от страна на държавното управление в помощ на туристическия отрасъл в битката с пандемията, подбудена от COVID-19.



Снимка: Министерството на туризма

Тя разясни, че Министерството на туризма към този момент е завършило с изплащането на 10 млн. лева в поддръжка на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически сътрудник, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014-2020 година

„ Общият брой утвърдени за финансиране заявки е 720. Средствата съставляват към 1% от оборотите на фирмите през 2019 година, като туроператорите и туристическите сътрудници получиха помощ от 51 лева до 371 000 лева според от заявения им оборот “, посочи тя.

Относно помощта от 3 млн. лева за екскурзоводи и планински водачи по ОПИК вицепремиерът разяснява, че Министерството на туризма е в подготвеност за деяние по процедурата.

Вицепремиерът сподели още, че и през тази година ще продължи да работи също толкоз интензивно, колкото и през предходната. Както знаете, аз съм там, където е бизнесът.

„ Надявам се, че през актуалната година положителният ни разговор и ползотворно съдействие ще продължат, тъй като рецесията към момента не е отшумяла “, разясни тя и добави, че всички би трябвало да проявят еластичност, с цел да възстановят пътуванията, като на първо място на напред във времето би трябвало да бъдат здравето и сигурността на хората.

По време на диалога представителите на сектора благодариха на министър-председателя Бойко Борисов, на вицепремиера и на финансовия министър Кирил Ананиев за финансовата поддръжка поради замразения им бизнес. Те настояха пред вицепремиера да бъдат дофинансирани поради казуса с предплатените пътувания и замразените варианти за туризъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР