Вицепремиерът и министър на туризма проведе двустранна работна среща с

...
Вицепремиерът и министър на туризма проведе двустранна работна среща с
Коментари Харесай

Ето какво си казаха Марияна Николова и министърът на културата и туризма на Турция

Вицепремиерът и министър на туризма организира двустранна работна среща с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. Турският министър е на посещаване в София по покана на министър Николова. Това оповестяват от Министерството на туризма.

Трудностите и провокациите, пред които сме изправени, постановат контактите ни да бъдат все по-интензивни, с цел да вземем най-хубавите решения за развиването на двустранните ни връзки, за туризма, културата и всички останали сфери на интерес сред България и Турция, съобщи вицепремиерът. И добави, че България има извънредно положителни благоприятни условия за туризъм, от които могат да се възползват жителите на южната ни съседка. Разбира се, туризмът надалеч не е единствената сфера на интерес сред България и Турция, посочи тя. По думите ѝ, преди да се развихри епидемията от ковид, комерсиалният оборот сред двете страни е възлизал на близо 5 милиарда щатски $.

Вицепремиерът Николова осведоми турския министър, че Турция е в челото на листата на най-големите сътрудници на България както във връзка с вноса и износа, по този начин и във връзка с директните задгранични вложения. Българският министър сподели още, че през 2020 година двете страни са дали извънредно добър образец за добросъседство. На базата на взаимните ни старания и политика да държим отворени нашите граници, дано и през тази година продължим и затвърдим тази наклонност, заключи тя.

От своя стана министър Ерсой съобщи, че когато се работи взаимно, няма трудности, които не могат да се преодолеят. И изрази вяра, че с общи старания и ограничения двете страни ще съумеят да компенсират загубите от предходната година. Ние сме подготвени да реагираме на всевъзможни условия и с помощта на двустранните ни връзки туристопотокът сред двете страни продължи и ние сме удовлетворени от това, разясни той. Турският министър заяви още, че през 2019 година е регистриран растеж от 13,5% на българите, посетили Турция, както и 28 на 100 нарастване на турските жители, пристигнали в България.

По думите му пандемията ще продължи и през 2021 година, както и отчасти през 2022 година Министър Ерсой разясни, че през 2019 година стокооборотът сред България и Турция е 4,5 милиарда евро, като задачата ни е в околните години да доближи 10 милиарда евро. По думите му 2,5 милиарда евро са вложения на Турция в България.

Приятелските връзки сред нашите водачи способстват за поощряване на вложенията. Нека през 2021 година да продължим с връзката, която имаме до момента, и да засилим туристопотока и икономическите си връзки, заключи министър Ерсой. Той пожела, в случай че изискванията разрешават, идващото съвещание на Българо-турската смесена икономическа комисия да се организира в Турция.

По време на двустранната среща бе разисквана и тематиката за облекченото издаване на визи за жителите на Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР