Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа картините на

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа картините на
Коментари Харесай

Министърът на туризма разгледа картините на Майстора в Кюстендил

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова прегледа картините на Владимир Димитров-Майстора в Художествената изложба в Кюстендил, която носи неговото име.
Галерията е първата за страната, особено издигната за задачата постройка. Интериорът е зависещ напълно на концепцията за основаване на подобаваща среда за картините на Майстора.
Името на Владимир Димитров–Майстора галерията носи от 1961 година
Неговото изкуство е тясно обвързвано с хората от Кюстендилския край – дълго време той живее и твори в кюстендилското село Шишковци.
Кюстендилската художествена изложба има най-голямата и главната сбирка от произведения на бележития художник – маслена живопис, акварели, тушове и рисунки. Картините на Майстора не могат да се сбъркат, тъй като са сътворени с неповторимостта на живописния и еластичен език на своя създател. Творчеството му заема главно място в общия фонд на галерията.

Владимир Димитров–Майстора е измежду най-ярките фигури на българското изобразително изкуство. Роден е на 1.02.1882 година в планинското селце Фролош, Дупнишка околия, в фамилията на потомствени свещеници. През 1889 година бъдещият художник дружно с татко си, който е инвалид  вследствие на раняване като надзирател на полски парцели, майка си, която е поела издръжката на фамилията, и по-малката си сестра Йорданка се преселва в Кюстендил. 
Майстора взе участие във всички общи художествени изложения, проведени от Съюза на българските художници. От 1929 до 1950 година урежда общо 18 независими изложения у нас и в чужбина.
Носител е и на най-високите оценки на страната за принос към националното ни изобразително изкуство – „ Заслужил художник ” – 1950 г.; „ Народен художник ” – 1952 година, юбилеен знак на Съвета за мир – 1959 година
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР