Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов и Нено Димов присъстваха на Празника на билките и туризма

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и министърът на околната среда и водите Нено Димов участваха на шестнадесетото издание на Празника на билките, планината и туризма в местността " Айдушко сборище ", над троянското село Балканец.

Балканец, Троян

Министър Димов съобщи, че България е първа в Европа и трета в света по благосъстояние на билки. По-богати от нас са единствено Китай и Индия. В страната ни виреят над 770 лечебни билки, които се изнасят главно за Германия. Между 13-14 хиляди тона се събират годишно.

" Това е едно от двете най-големи благосъстояния на България дружно с минералните води. Имаше интервал, в който прекомерно повърхностно се отнасяхме, само че през последните години тези, които берат билки, се научиха, че би трябвало да се режат, да не се изкореняват, да се пазят. Това е нещо, което можем да завещаем на бъдещото потомство ", сподели министър Димов.



Тъй като Троянският край е един от богатите на билки региони, на празника гостите пробваха чай от 22 лечебни билки, като всяка година се раздава над звук от него гратис. Въпреки неприятното дъждовно време на Айдушкото сборище пристигнаха посетители от цялата страна. Присъстваха също депутати, кметове, регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Национален парк " Централен Балкан ".

Всеки от гостите за първа година трябваше да има в облеклото си детайли на обичайна българска носия, на ритуални облекла, свързани с Еньовден, или с туристически одежди. В програмата на празника са включени състезания за най-красив и най-дълъг букет от билки и цветя, доста изненади и атракции. Богата концертна стратегия е с присъединяване на националните певици Атанаска Иванова от Троян и Дения Пенчева, както и на Веселин Маринов.



Организатори са Община Троян, Сдружение " Съвет по туризъм " - Троян, туристическо сдружение " Жална " - с. Балканец. Партньори на празника са Министерството на околната среда и водите и Национален парк " Централен Балкан ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР