Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов

...
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов
Коментари Харесай

Министър Борислав Сандов призова Столична община да се откаже от реализацията на проекта за инсинератор

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов организира брифинг по отношение на днешния Световен ден на водата, отдаден тази година на тематиката за подземните води. Той заяви, че следва да бъдат препоръчани промени в наредбата за подземните води, които ще бъдат готови от работна група с всички заинтригувани страни. „ Приоритет в работата на Министерство на околната среда и водите е обезпечаването на достъп до питейна вода на всички жители, достъп до вода за напояване и чак по-късно достъп до води за индустриални потребности. За България подземните води са извънредно значима тематика, и то освен поради минералните извори “ - акцентира министърът, като особено открои капацитета на дълбоките геотермални води за произвеждане на електрическа енергия.

Министър Борислав Сандов прикани Столична община да се откаже от реализацията на плана за инсинератор, с цел да може средствата да бъдат пренасочени към други планове по Оперативната стратегия “Околна среда”, в това число такива, които се извършват от Столичната община. Той напомни решенията на Върховния административен съд, с които отпада надзорът на плана, както и определеният реализатор. На процедура този план става неосъществим за осъществяване в границите на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година “, а не може да бъде трансфериран за идващия програмен интервал, защото Европейският съюз стопира финансирането на сходни планове, разяснява министърът. По думите му, „ Топлофикация - София “ също признава, че не би могла да извърши този план поради забавянията, произлизащи от двете решения на съда. Очакваме и друго решение на съда във връзка с оценката за въздействието на околната среда, добави Сандов и уточни, че когато един план не може да бъде осъществен в границите на избрания програмен интервал, следва да бъде дофинансиран със лични средства. По думите му, към 90 млн. евро ще би трябвало да бъдат доплатени от жителите на София за апаратура, към която има доста съществени рецензии.

Относно капиталовото желание на " Насекомо " АД край село Лозен, вицепремиерът увери, че няма риск за здравето на хората и за околната среда от капиталовия план. Той отбрани тази позиция и преди дни от парламентарната естрада. В момента в Европа има конкуренция за технологията и България не би трябвало да се пробва да забави едно такова желание, което е единствено пилотно и демонстрационно и цели да се създаде и продава една висококонкурентна технология, добави министърът. Той също по този начин показа, че демонстрира схващане към терзанието на хората от Лозен за средата, в която живеят, и предложения на среща представители на инициативния комитет. В умозаключение Борислав Сандов увери, че вложителят е поел съществени задължения, свързани с прозрачността на плана и с спомагателни средства за премерване, с цел да се подсигурява, че по никакъв метод няма да има миризми, които да напущат постройката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР