Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда

...
Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда
Коментари Харесай

Албания отново ще има железопътен транспорт

Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку съобщи през днешния ден, че в Албания още веднъж ще има железопътен превоз, съобщи АТА. 

Балуку сподели това на конференция в Тирана през днешния ден, като добави, че първата жп линия ще бъде сред столицата Тирана, интернационалното летище в Ринас (международното летище на Тирана „ Майка Тереза “ – бел. ред.) и северния пристанищен град Дуръс.

Балуку сподели още, че през декември 2023 година Албания е получила новината за продължаването на тази права със сегмента Дуръс – Рогожина (Централна Албания) от капиталовия фонд за Западните Балкани (WBIF).

„ На привършване сме с документите за (друга) права Вора – Хани и Хотит (в Североизточна Албания – бел. ред.), след което незабавно ще стартира интернационален конкурс за построяването на този път, който ни свързва с границата с Черна гора. Всички тези (отсечки) основават значима мрежа на различен превоз (в Албания), какъвто е железопътният “, сподели Балуку.

Тя добави, че железопътните линии са били значими преди във времето, в което не е имало толкоз транспортни средства, само че „ е пристигнал моментът пътният и железопътният превоз да бъдат различни един на различен, с цел да дадат опция на един изцяло съвременен превоз (като железопътния) – без (вредни) излъчвания и комфортен във връзка с финансите на всеки пасажер “.

Балуку напомни плана за създаване на жп линия от Дуръс до косовската столица Прищина. Тя сподели, че макар че не е част от европейските транспортни коридори, какъвто е казусът с жп линията, която би трябвало да свързва Дуръс с Поградец (продължение на правата Дуръс – Рогожина – бел. ред.), за него са ангажирани и двете държавни управления на Албания и на Косово.

Според информация на портала " Капитали " от октомври 2023 година неналичието на вложения в железопътни планове е довела железопътния превоз в Албания до непрестанен спад, защото броят на пасажерите е доста невисок спрямо автомобилния и въздушния превоз, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР