Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира актуалните теми,

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира актуалните теми,
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разяснява настоящите тематики, свързани с България, в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

" Излизаме доста по-силни, тъй като сме единни и приказваме с един глас. Досега трябваше да обясняваме за какво войната е война за едни хора, а за други не е ", сподели той във връзка политическата рецесия в кабинета с оставката на министъра на защитата Стефан Янев.

Когато би трябвало да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези дейности. Всеки от нас има лично мнение - или вярваш в нещо или не, и в случай че не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката, счита Василев.

На въпроса за какво Тодор Тагарев не е станал боен министър, той съобщи:

Тодор Тагарев е извънреден експерт и ние разчитаме ужасно доста на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна тъкмо този си потенциал - като боен специалист. По думите на вицепремиера обаче, интеграцията и работата с всички структури в НАТО и Европейски Съюз е извънредно значима сега, а определеният за министър Драгомир Заков идва от там.

В момента, в който на прилежащата улица разрушават къщи и Х на брой страни са извикали НАТО да се пазаят дружно, ние би трябвало да можем да се употребяваме от тази групова отбрана. Ако всеки опитва да се пази самичък, шансът това нещо да се преъхврърли при него, е извънредно огромен.

Ние ще се броим с всички процеси, ориентирани против българския интерес, без значение дали те идват от Русия или от някъде другаде, безапелационен е Василев. Руските процеси са доста ясно задействани около войната, само че не са единствено те, добави той.

Относно основаната суматоха с цената на горивата и обвиняванията към младежката организация на ГЕРБ, Василев изясни:

Постове са достигнали до 1 милион индивида във Facebook. Две бензиностанции подвигнаха цените, едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се поставя във Facebook и се изпраща до 1 милион индивида. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор. Цените сега не са над 3 лева, а в поста пишеше 3,15. Цените са 2,75-2,76, колкото бяха и в понеделник.

Трябва да се подготвим за най-лошия сюжет - имаме зърно за две години напред, в запаса имаме зърно за 60 дни, изясни министърът.

Ние желаеме да изкупим задоволително, тъй че да можем да изкараме зимата в най-лошия сюжет, в случай че станат невероятни неща, а не септември да се чудим от кое място да купим и на какви цени.

Относно предвижданата финансова помощ за хотелиери, даващи заслон на чужденци, той съобщи, че сумата 40 лева е естествена и има хотели, които са подготвени да посрещнат бежанците на тази цена.

Инфлацията явно е риск, не бих споделил най огромния, счита Василев за последствията от войната.

Последните 3-4 седмици ние работим интензивно да подсилим стопанската система. Газът сигурно е риск, имаме към този момент решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, Национална агенция за приходите, " Митници " да създадат същинска инспекция на всичките запаси и нямаме проблеми, имаме задоволително горива, кораби идват от " Лукойл " и те към този момент не са съветски в огромна степен, тъй че да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Така че доста интензивно работим да подсигурим, че няма да има стопански проблеми, акцентира Василев.

По въпроса за провокациите на паметника Шипка към премиера точно на Трети март, той отговори: " Има една дребна група, която е мощно яростна по най-разнообразни аргументи, тя е пропита от доста дълбока агитация. Това, което стана на Шипка е, че в действителност мислещи хора споделиха - няма по какъв начин на българския народен празник да се веят непознати флагове ".

Ако някой вее непознато знаме, без значение чие, няма по какъв начин този човек да пази българския народен интерес, акцентира вицепремиерът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР