Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е против промяна

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е против промяна
Коментари Харесай

Министърът на финансите е против вдигане на минималната заплата

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е срещу смяна на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета в средата на годината. В коментар за настояването на синдикатите за увеличение на минималното заплащане министър Василев съобщи:

" Няма по какъв начин министерството на финансите еднолично да вземе такова решение, това би трябвало да бъде необятно разисквано и в тристранката. Моето персонално мнение е, че смяна на такива основни параметри по средата на годината не е удачно ".

В плана на новата средносрочна бюджетна прогноза минималната работна заплата ще остане 710 лв. до 2025 година в това число.

Министърът удостовери, че има разнообразни оферти за понижаване на Данък добавена стойност ставки, само че към момента не са направени изчисленията. Самият Василев е срещу диференцирането на ставките, тъй като съгласно него поражда въпросът за какво са предпочетени едни артикули, а не други и тъй като опитът с намаляването на ставката за ресторантьорите е посочил, че мярката не доближава до крайните консуматори.

Асен Василев разгласи, че до седмица - две ще бъдат систематизирани всички оферти за преодоляване на инфлационния напън. Пакетът от ограничения ще бъде подготвен преди актуализацията на бюджета през лятото, защото се постановат по-скорошни дейности, съобщи още Василев.

Политическа партия предлага да бъде понижен Данък добавена стойност за самун, плодове и зеленчуци родно произвеждане
Всички оферти за ограничения против високата инфлация ще бъдат оценени, като ще бъде подложен фокус върху резултата за крайния консуматор и отражението върху фиска:

" По принцип съм срещу диференцирането на Данък добавена стойност ставките по две аргументи - едната от които е, че едни артикули по отношение на други артикули - постоянно влизаме в диалог, който е за какво тези, а не другите, и втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в последна сметка това не стига до крайния консуматор ", съобщи министър Асен Василев.

Василев напомни, че към този момент са взети ограничения за преодоляване на високите цени на енергоносителите:

" Най-големият инфлационен напън идва по линия на хранителната верига и продоволствието. И там би трябвало да бъдат ориентирани огромна част от ограниченията. Другият огромен напън, който най-вероятно ще се появи, само че той е в по-дългосрочна вероятност и не толкоз непосредствено, ще пристигна по линия на металите ".

Част от ограниченията най-вероятно ще изискват законови промени, а за други допустимо да се наложи позволение от Брюксел, добави Василев:

" Примерно, в случай че ще понижаваме акцизна ставка, ние сме на минимума, това изисква утвърждение, решение от Европа ".

Амбицията на кабинета е да не се трансформира лимитът за годишен нов дълг от 7,3 милиарда лв..

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР