Вицепремиерът Гроздан Караджов отхвърли обвиненията на премиера Кирил Петков за

...
Вицепремиерът Гроздан Караджов отхвърли обвиненията на премиера Кирил Петков за
Коментари Харесай

Гроздан Караджов уличи Петков в обиди, клевети и лъжи

Вицепремиерът Гроздан Караджов отхвърли обвиняванията на премиера Кирил Петков за това, че е опитал да усили без причини бюджета на АПИ с 3,6 милиарда лева, с цел да се разплати със съмнителни строителни компании.

Караджов разгласи, че парите са разчетени на база на оферти на " Продължаваме промяната " по време на разногласията им от април за това каква част от към този момент направените ремонтни действия (в нарушаване на разпоредбите за публични поръчки) да бъдат възобновени на пътните компании, тъй че да стартират още веднъж да поддържат мрежата в страната.

" Няма по-жалка картина от това да се опитваш да спасиш кабинета, като хвърляш обиди, клюки и същински неистини по адрес на вицепремиер от личния си кабинет - това е и картината на обединението ", беше коментарът на Караджов.

В същото изявление ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов насочи серия от упреци към Политическа партия и персонално към Кирил Петков, за който разгласи, че " не знае по какъв начин сме позволили като страна да го създадем министър-председател ".

Йорданов упрекна Политическа партия, че " назначават дамите си по министерствата ", упрекна Калина Константинова, че е била " министър на ГЕРБ " поради това, че е била част от политическия кабинет на Румяна Бъчварова, и назова Петков " Татяна Дончева в панталон " поради упованието му, че " ще откри 12 предатели в Има Такъв Народ ".

Тошко Йорданов упрекна още Асен Василев в това, че " води некадърна финансова политика " и че е опитвал с " мракобесно предложение да сформира описи от глобени, да вземат имуществото им и да ги вкарват в пандиза ".

Йорданов не отхвърли, че Има Такъв Народ са имали несъгласия с Политическа партия по закона за КПКОНПИ, като упрекна задочно и Христо Иванов за слабостите на настоящото антикорупционно законодателство, което по думите му е " правено под натиска на Реформаторския блок и Иванов " в качеството му на някогашен правосъден министър.

" Законът вървеше. Но цялата коалиция умря ", беше коментарът на Тошко Йорданов.

Гроздан Караджов твърди, че министрите от Има Такъв Народ не са останали на съвещанието на кабинета, тъй като не са осведомени за това, че ще се гласоподава актуализацията на бюджета - тематиката е трябвало да се разисква в сряда на следващия съдружен съвет, само че се е оказала изпреварващо вкарана за гласоподаване в Министерски съвет сутринта.

" Днес виждам оставена един пълен свитък хартия. Нито е оповестено, нито се знае, а се оказва, че гледаме бюджета на България. Всички бяхме втрещени. Сутринта в 8:30 ч. не знаех за такова нещо. Не беше в точките на дневния ред на Министерски съвет ", сподели той, като разказа случилото се като " оскърбление " към членовете на държавното управление.

Той цитира решението на Народното събрание от 20 април, което позволява на АПИ да заплати 50% от 1,2 милиарда лева на строителите незабавно, а остатъкът - след отчет на междуведомствена комисия на МФ и Министерство на регионалното развитие, която би трябвало да реши дали договорите са изпълнени законно. По-рано през днешния ден Кирил Петков анонсира, че предварителните резултати от този отчет са за над 80% нарушавания по старите поправки, т.е. доплащането на парите е сложено под сериозен въпрос.

Караджов твърди, че Министерство на регионалното развитие е написало предложенията си за актуализация на база на втората половина от решението на Народното събрание - АПИ да предприеме дейности за възлагане на нови действия за поддръжка на републиканските пътища и да се платят към този момент започнатите настоящи поправки на към 280 прави, които остават незавършени.

Той твърди, че и Кирил Петков и Асен Василев са стояли зад това решение, само че не са разрешили средствата да се провиснал с актуализацията, макар че финансовият министър поел вербален ангажимент да възвърне парите, които е призовал Караджов да заплаща от настоящия бюджет на Министерство на регионалното развитие.

" Аз нямам присъединяване с нито една стотинка. Нито една процедура няма да се прави, нито един търг няма да се играе от мен. Внушенията за кражба и корупция по мой адрес са толкоз нелепи. Не съм докоснал държавни пари и няма да докосна ", сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР