Вицепремиерът Гълъб Донев обяви, че оперативно бързо ще се обявят

...
Вицепремиерът Гълъб Донев обяви, че оперативно бързо ще се обявят
Коментари Харесай

Министър Донев: Скоро ще има добри решения за бъдещето на ТЕ...

Вицепремиерът Гълъб Донев разгласи, че оперативно бързо ще се разгласят положителни решения в интерес на работещите в мините и в енергетиката. Ще се търси решение за действието на Топлоелектрическа централа " Марица Изток - 2 ". Той се срещна със синдикатите по тематиката в Министерския съвет.

Вицепремиерът сподели, че следва среща на синдикатите с КЕВР, на която ще бъдат в допълнение разисквани решенията, които ще послужат енергийната ни система в страната да
действа обикновено и без сривове.

От изказванията на водачите на синдикатите стана известно, че централата ще продава на контролирания пазар, разисква се с какви тъкмо количества Топлоелектрическа централа " Марица Изток - 2 " да бъде включен, тъй че да не бъде застрашен да спре.

На среща с президента преди 10 дни синдикатите показаха терзания, че за идващия регулаторен интервал (1 юли 2021 - 1 юли 2022 г.) се планува четирите теца в комплекса " Марица Изток " да създават половината от силата, която дават в този момент - сред 12 и 15 млн. мгвтч.

През предходната година Топлоелектрическа централа " Марица Изток - 2 " е създал за контролирания пазар 2,8 млн. мгвтч, а за идната година се плануват едвам 1 млн. мгвтч. Това е по-малко от мощността на един от блоковете му. В същото време КЕВР не признава разноските за контролиран пазар за минал интервал и това утежнява финансовото положение на теца в допълнение, считат синдикатите.

Според тях, в случай че не се откри вярното решение, след няколко седмици Топлоелектрическа централа " Марица изток-2 " е застрашен да спре. Те считат, че желанията за един милион мегаватчаса за регулаторния интервал - в действителност значат ТЕЦ-2 да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата приблизително месечно, което незабавно насочва въпроса какво се случва с целия комплекс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР