Вицепремиерът Асен Василев разбуни залата с нецензурна реплика, която употреби

...
Вицепремиерът Асен Василев разбуни залата с нецензурна реплика, която употреби
Коментари Харесай

Асен Василев предизвика разправия с нецензурна реплика ала Любо Пенев

Вицепремиерът Асен Василев разбуни залата с нецензурна имитация, която използва по време на изявлението си от трибуната. " Вашата икономическа философия е " Да го духат бедните ", обърна се той към ГЕРБ.

Думите му бяха посрещнати с дюдюкания и Василев се извини за грубия език. Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов му направи забележка, че сходни изявления са извънредно неприемливи от трибуната на Народното събрание. Цончо Ганчев от " Възраждане " пък репликира, че ръководителят заплашил опозицията с санкции за непочтено държание, а го разрешава на представител на Министерския съвет.

Правителството няма желание да води финансовата политика на ГЕРБ като самоцелно се придържа към ниски равнища на индикаторите дълг и недостиг. Това съобщи в отговор на ГЕРБ вицепремиерът Асен Василев.

Той акцентира, че дефицитът без включването на ограниченията против COVID-19 е едвам 2.5%, а с тях - 4.1%, а нареченият от Ананиев " заробващ " дълг е 30.6 милиарда лева, по-нисък от заварения от кабинета 31.2 милиарда лева.

" Той не е заробващ, тъй като България продължава да има третия най-нисък дълг като съответствие с Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз - 25% при оптимално възможни 60%. Хърватия беше призната в Европейски Съюз с 80% - тя ли е заробена?! Германия има над 100% и тя ли е заробена?! " попита риторично Василев.

Той цитира публични данни, съгласно които общият растеж на износа към трети страни е 27.5% за първото тримесечие и акцентира, че той пораства във всички браншове, а освен с помощта на оръжията, каквато била " опорката на ГЕРБ ". Вицепремиерът оспори и изказванията на опозицията за спад на вложенията. По данни на Българска народна банка, които той цитира, през първото тримесечие директните задгранични вложения са в размер на 883 млн. eвро.

Василев се върна обратно в последните 12 година Като изреди сумите на годишните вложения през всяка от годините от ръководството на ГЕРБ. В нито една от тях не е реализиран резултатът от първото тримесечие на 2022 година, акцентира той и прикани: " Спрете да лъжете българския народ, качили са се над 3.5 пъти по отношение на предходната година, по отношение на 2020 година 1.5 пъти, по отношение на 2019 година - 2 пъти, по отношение на 2018 година 15 пъти ".

От цитираните от него данни се видя, че равнището на инфлация в България е съпоставимо с равнищата в останалите страни от Централна и Източна Европа. В Естония хармонизираният показател на потребителските цени е 20.1%, в Литва - 18.5%, Латвия - 16.8%, Чехия - 15.2%, България - 13.4%, Полша - 12.8%, Румъния -. 12.4% " Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в потребителската кошница, обвързвана с сила и храни, е най огромна, ние сме с инфлация с 3.5 процентни пункта над средноевропейската. ", разясни финансовият министър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР