Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек отстъпи в четвъртък от подкрепата

...
Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек отстъпи в четвъртък от подкрепата
Коментари Харесай

Доставките на танкове за Украйна могат да превърнат Запада в руска "мишена": Вицеканцлерът Роберт Хабек

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек отстъпи в четвъртък от поддръжката си за изпращане на танкове в Украйна на фона на различията в ръководещите партии в Берлин по отношение на степента на присъединяване и опасенията, че ще се трансфорат в идната цел на Русия, оповестява Политико.

Само преди два дни Хабек, член на Зелените, съобщи, че " всичко, което оказва помощ на украинската войска, би трябвало да бъде доставено бързо " в отговор на настояванията на Киев Германия да изпрати танкове и артилерия. Но в четвъртък, по време на избирателен протест в северния немски град Кил, той зае друга позиция, по-скоро в унисон със своя началник от социалдемократите, канцлера Олаф Шолц .

По-специално Хабек загатна за опасенията на съдружниците от НАТО, че доставките на съвременни танкове от западни производители могат да подбуден Русия да разшири войната си към западните страни.

 

" Тежките оръжия са синоним на танкове и всички страни от НАТО до момента са изключили това, с цел да не станат сами цели ", сподели Хабек, който е и министър на стопанската система и климата на Германия, и добави, че НАТО би трябвало да реши " дали да променим тази авансово контрактувана линия, или не ".

Шолц се колебае дали да изпрати тежки оръжия на Украйна, като твърди, че Германия първо би трябвало да реализира обща линия със съдружниците си, преди да се съгласи да изпрати танкове.

Тази позиция обаче не се споделя от всички членове на партиите от ръководещата коалиция, формирана от социалдемократите на Шолц, Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП).

 

Външният министър Анелена Баербок, член на партията на Зелените, също като Хабек, прикани тази седмица за доставка на " тежки оръжия " на Украйна, като в същото време насочи фино завоалирана рецензия към Шолц, заявявайки, че " в този момент не е време за оправдания; в този момент е време за творчество и прагматизъм ".

Председателят на комисията по защита в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман от СвДП съобщи пред POLITICO в четвъртък, че липсва съгласуваност сред другите министерства при вземането на решение за доставка на оръжие, и упрекна Шолц, че не е посочил нужното равнище на водачество.

" Това основава хор, чиито членове пеят доста добре, само че към момента не са намерили общ звук. Липсва щафетата на шефа ", сподели тя и добави: " Съжалявам за това, тъй като високо оценявам персонално канцлера.. Но в този момент той би трябвало да поеме своята лидерска роля и пълномощията си да издава наставления - даже в случай че в личните му редици има други отзиви. "

 

Депутатът от Зелените Антон Хофрайтер, ръководител на комисията по европейските въпроси в Бундестага, съобщи, че Германия " в този момент би трябвало да работи доста по-бързо " при вземането на решение за изпращане на танкове в Украйна. " Трябва да получим ясно обръщение от канцеларията на канцлера към всички министерства, че в този момент би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се ускорят тези доставки. "

В четвъртък външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба още веднъж прикани Германия да достави на Украйна танкове и други тежки оръжия, с цел да помогне на Киев да отблъсне предстоящата съветска атака в източната част на страната. Украйна заплаща цената за съмнението на Шолц " с човешки животи ", съобщи Кулеба пред немската социална телевизия ARD.

Шолц отбрани позицията си в изявление за радио rbb в сряда, заявявайки, че държавното управление му е поело " съдбоносен курс " към доставяне на Украйна с отбранителни оръжия като противотанкови и противовъздушни ракети. " Изпълняваме, изпълнявали сме и ще осъществим. И координираме дейностите си в тясно съдействие с всички наши съдружници. "

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР