Витрината на либералните реформи в Азия - Мианма, преболедува от

...
Витрината на либералните реформи в Азия - Мианма, преболедува от
Коментари Харесай

Руските медии: Какво бъдеще чака Мианма?

Витрината на демократичните промени в Азия - Мианма, прекара от народна власт и се връща към военната тирания, написа съветският в. " Комерсант ".

След десетгодишно гражданско ръководство в 60-милионната страна, ръководена от военни през по-голямата част от историята й, още веднъж е на власт мощна ръка. След прелом отпред на Мианма застана командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин. Президентът, министър председателят и цялото управление на ръководещата Национална лига за народна власт (НЛД) са задържани, напомня изданието.  Армията взе властта в Мианма, арестуваха премиера и президента Виж още
Превратът е предизвикателство за Съединени американски щати - той зачерта резултатите от рестартирането на двустранните връзки, стартирано от президента Барак Обама. Основната полза ще извлече Китай - той може да укрепи позициите си в Мианма, която има големи естествени запаси и отваря на Пекин стратегически изход към Индийския океан, акцентира " Комерсант ".

През последните месеци в Мианма внезапно разви интензивност Индия, която все по-последователно заема прозападна позиция, следвайки политиката на Съединени американски щати в границите на опълчването им с Китай, показва организация РЕГНУМ.

В коментара се разказват по-специално транспортните планове на Делхи в Мианма - те обаче " почнали да буксуват ", изтласквани от планове на Пекин. Намесата на военните в политическия развой в Мианма значително затруднява взаимната индийско-американска игра в тази страна, което несъмнено е в полза на Китай, акцентира РЕГНУМ.

Военните в Мианма в действителност в никакъв случай не са се подчинявали на гражданските управляващи, по тази причина " в този момент в прочут смисъл се прояви политическата действителност, съществувала от самото начало ", цитира " Новая газета " коментар на Джон Сифтън от правозащитната организация " Хюман райтс уоч ".

Проблемът на страни като Мианма е този, че тя би трябвало да стои на два крайници. Тя няма по какъв начин да мине нито без НЛД, нито без въоръжените сили. За стабилно развиване на страната е нужен компромис сред двата лагера, декларира пред всекидневника Алексей Кириченко от съветския Институт за страните от Азия и Африка.

" Независимая газета " се пита дали Мианма няма още веднъж да бъде изолирана от западния свят, както бе десетилетия наред. Международното й състояние напълно не бе ослепително и през ръководството на кабинета на Аун Сан Су Чжи. Последната към този момент не бе икона на демокрацията в очите на Запада, откакто отхвърли да осъди репресиите на военните против мюсюлманското малцинство рохинги. Най-малко 700 000 от тях бяха прогонени в прилежащ Бангладеш, припомня вестникът.

Активистът на мианмарското демократично придвижване Си Ту Тун, представен в материала, декларирал пред кореспонденти: " Страната ни бе птица, която едвам се учеше да лети. Армията й пречупи крилете ".

За Русия събитията в Мианма може даже да са добре пристигнали, написа " Известия ", припомняйки скорошно посещаване на съветския министър на защитата Сергей Шойгу при сътрудника му военачалник Хлаин.

Страните се договориха Мианма да купи съветски зенитни комплекси, дронове и съвременни радиолокатори. По-рано Русия достави на Мианма значителен брой самолети МиГ-29, учебно-бойни Як-130, хеликоптери и друга техника, се споделя в публикацията.

Западът може би отново ще изиска да наложи наказания против Мианма - тогава страната ще зависи от Русия и Китай в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Генералите надали ще се стремят към взаимозависимост единствено от Китай, ще им би трябвало и Русия. Това отваря благоприятни условия Мианма да прави дипломатически и политически отстъпки на Москва. Очаквам нови положителни оръжейни покупко-продажби, предвижда за " Известия " Мишал Любина, политолог от Ягелонския университет в Краков.

Ако Западът наложи наказания на Мианма, " съветският бизнес, както и всеки различен, доста пъти ще си намерения, преди да стъпи в тази страна ", счита обаче ориенталистът Пьотър Козма, живеещ в Янгон, представен от " Взгляд ".

А съгласно сътрудника му Василий Кашин Китай, Индия, Съединени американски щати и Русия ще заемат " изчаквателна позиция " по отношение на Мианма.

" Ситуацията дава на Мианма по-скоро удобни условия за развиване на връзки с всички играчи по едно и също време. През последните години страната води спокойна и самостоятелна политика, по тази причина не трябва да чакаме съществени промени ", споделя Кашин.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР