Витория Йео е откритие на Райна Кабаиванска. Сопраното е нейна

...
Витория Йео е откритие на Райна Кабаиванска. Сопраното е нейна
Коментари Харесай

Сопраното Витория Йео ще видим в ролята на Мадам Бътерфлай на фестивала Музи на водата

Витория Йео е изобретение на Райна Кабаиванска. Сопраното е нейна ученичка, тя е една от най-ярките звезди от школата й. Витория Йео притегля вниманието и на други международни имена. През 2016 година Питър Грийнауей я режисира за дебюта й в " Жана д`Арк " в Театро " Фарнезе " в Парма, Мюнг Вунг Чунг дирижира дебюта й в " Мадам Бътерфлай " във Венеция. През 2018-а при дебюта й в Арена ди Верона като Лиу от " Турандот " в историческата режисура на Франко Дзефирели диригент е Даниел Орен. За своята учителка Йео споделя: " Често ми повтаря: " Пей! Бъди актьор! " Бях притеснителна по темперамент и не можех да пея свободно, само че тя ми вдъхва кураж с тези думи. Тя е популярен актьор на сцената и същински преподавател, който предава със сърце всичко, което знае, на учениците си. И обича да вижда напредъка и триумфите им. "

За сопраното Витория Йео пътят от Сеул до международните оперни подиуми не е толкоз дълъг, защото Райна Кабаиванска й подава в точния момент ръка. Южнокорейското сопрано приключва оперно пеене в Сеул и се усъвършенства в майсторските класове на госпожа Кабаиванска, в Сиена, академия " Киджана ", Модена - института " Веки-Тонели ", и в Нов български университет.

През 2017 година Витория прави впечатляващ дебют в " Аида " на музикалния фестивал в Залцбург, под диригенството на Рикардо Мути. Следват други блестящи изяви. Днес Йео е име в света на операта. А на въпроса кои са най-ценните уроци, които е получила от Райна Кабаиванска, тя дава отговор: " Преди всичко техниката на пеенето, а тя не е по никакъв начин елементарна. Например, когато се подготвях за ролята си в " Мадам Бътерфлай ", госпожа Кабаиванска знаеше тайните клопки на тази роля. Тогава тя постоянно ми споделяше да не се изхвърлям и да давам 100 % от себе си и да вардя сили за кулминационната точка на ролята. През 2010 година участвах в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и след това в никакъв случай няма да не помни превъзходния концерт на българския оркестър. "

Витория Йео ще пее в " Мадам Бътерфлай " - влюбената гейша в лекомисления американски офицер, на 12 август от 20 ч. на езерото Панчарево в границите на фестивала " Музи на водата ". В другите функции ще забележим Иванка Нинова (Сузуки), Мартин Илиев (Пинкертон), Венцеслав Атанасов (Шарплес), Николай Павлов (Горо), Росен Ненчев (за първи път в ролята на принц Ямадори), Димитър Станчев (Бонзо), Ангел Христов (Комисар), Слави Манов (Чиновник), Цвета Сарамбелиева (Кейт Пинкертон), Шана-Никол Печанова (Долоре). Диригент на спектакъла е Андрей Галанов, режисьор - Пламен Карталов, диригентка на хора - Виолета Димитрова.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР