Витамините са вещества, които организмът не може да си произвежда

...
Витамините са вещества, които организмът не може да си произвежда
Коментари Харесай

Кои са основните симптоми на дефицит на витамин Е?


Витамините са субстанции, които организмът не може да си създава самичък и би трябвало да си набираме извън. Всеки от тях ни е нужен в избрани дневни дози. Набавянето на целесъобразния най-малко е значимо за подсигуряване естественото протичане на виталните процеси, в които съответният витамин взе участие. Дефицитът на какъв да е витамин може елементарно да се откри по избрани признаци, свързани точно с нарушавания на процесите, които този витамин управлява.

Като мощен антиоксидант, витамин Е взе участие в процесите по обезвреждане на свободните радикали. Така, дефицитът на витамин Е се демонстрира със признаци, дължащи се на покачвания оксидативен стрес в организма. Тези признаци имат своите външни и вътрешни прояви, защото високото количество свободни радикали при дефицит на витамин Е се отразява отрицателно на кожата, косата, само че и на редица вътрешни за организма процеси.

Обилен косопад
Сред първите пострадали от оксидативния стрес са космените фоликули. Те бързо се повреждат и умират, заради високата си сензитивност към токсичното деяние на свободните радикали. Увреждането на фоликулите ускорява процеса на загуба на коса. В естествени условия може да губим по към 100 косъма на ден, само че при продължителен недостиг на витамин Е броят им може да нарасне неколкократно. Повишаването приема на значимия витамин нормално оказва помощ за бързо регенериране и възобновяване естественото положение на космените фоликули.

Суха, лющеща се кожа
Успоредно с фоликулите на космите, кожните кафези също са изключително чувствителни към свободните радикали. Повишеният оксидативен стрес при недостиг на витамин Е се асоциира с по-бързо стареене на кожата. Сред най-разпознаваемите признаци е несъразмерната загуба на вода и пресушаването на кожата. Като естествено следствие от дехидратацията, повърхностният пласт на кожата се лющи щедро. Като индикативен кожен признак на недостиг на витамин Е се преглежда и появяването на бели петънца под ноктите на ръцете.

Свързани публикации.. Токотриеноли – по-непознатата форма на витамин Е 0 Защо да допълваме грижите за косата с витамин Е? 0 Витамин Е – въздейства ли на риска от сърдечна непълнота? 0

Зрителни нарушавания
Ретината и макулата на окото са идващите най-чувствителни към свободните радикали структури в организма. В изискванията на дефицит на витамин Е и висока централизация на свободните радикали първо се поврежда макулата (централната част на ретината), виновна за остротата на централното зрение . Така отслабеното централно зрение може да се преглежда като основен признак на дълготраен недостиг на витамин Е изключително в случай че е налице и някой от другите посочени признаци.

Хормонални нарушавания
Проблемите със секрецията на някои хормони може да се дължат на разнообразни фактори, а дефицитът на витамин Е е единствено един от тях, само че доста значителен. Особено значима е ролята на витамина в секрецията на половите хормони и техният недостиг може да се приема като знак, че е належащо да се увеличи приема на витамин Е.

Много са аргументите да се съблюдава постоянният банкет на задоволително витамин Е с храната. Сред най-пълноценните му източници са ядките (бадеми, фъстъци, лешници), спанакът, авокадото, кивито и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР