Витамините и минералите са лесно достъпни в таблетна форма и

...
Витамините и минералите са лесно достъпни в таблетна форма и
Коментари Харесай

3 странични ефекти от приема на витамини, за които дори не предполагате

Витамините и минералите са елементарно налични в таблетна форма и са най-често употребяваните хранителни добавки в международен мащаб. Има разнообразни аргументи хората да ги одобряват. 

Често водеща причина е желанието за повишение енергийните равнища, понижаване на тежестта, възстановяване на здравето и предпазването от инфекции.

Въпреки това, някои опасности за здравето могат да бъдат свързани с приема на витамини и минерали, това напомни в изявление лекарят Джералдин Моузес от Фармацевтичния факултет на Университета в Куинсланд (Австралия).

Според изследване, оповестено в списание JAMA, дамите, които одобряват витаминни добавки, са с  по-висок риск от гибел спрямо дамите, които не одобряват такива препарати.

„ Много хора не осъзнават, че високите дози на избрани добавки могат да бъдат рискови. Рискът от увреждане на организма постоянно поражда заради кумулативната токсичност на няколко продукта, одобрявани едновременно “, безапелационен е доктор Моузес.

Експертът уточни три съществени риска за здравето, свързани с приемането на витамини.

1. Лекарствени взаимоотношения

Приемането на разнообразни медикаменти и витаминни добавки усилва риска от евентуални неподходящи лекарствени взаимоотношения и последици, в това число когнитивно увреждане и делириум.

Билковите добавки, макар че са от естествени източници, съдържат мощни дейни съставки, които могат да провокират рискови взаимоотношения освен с медикаменти, само че и с избрани храни и питиета.

2. Странични резултати

Хората, приемащи витаминни добавки, могат да получат странични резултати, както при краткосрочна, по този начин и при продължителна приложимост, без значение от дозата, в която ги одобряват. 

Ето кои са най-честите странични резултати от приема на избрани витамини.

Витамин А : Потенциалните странични резултати включват нарушена чернодробна функционалност и загуба на зрение.

Витамини от група В: Страничните резултати от приема им може да се проявят в зачервяване на кожата, чувство за парене, а също и в развиването на хипотония.

Витамин С: Приемането на витамин С е обвързвано с риск от бъбречни камъни.

Витамин D : Последиците от предозирането му са гадене, сърбеж по кожата, главоболие, както и отсрочване на остатък от калций в черния дроб, бъбреците, белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове, увеличавайки риска от припадъци и кома.

Витамин К: Излишъкът от него води до разграждане на алените кръвни кафези и развиване на анемия.

3. Намаляване успеваемостта на лекуването

Някои здравни специалисти не предлагат потреблението на витамини по време на лекуване, защото това може да попречи на диагностицирането на казуса и за навременното започване на вярното лекуване, което разрешава прогресирането на заболяването.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент. Предоставената е нея информация не може да замести консултацията с доктор, както и да се употребява за слагане на диагноза или назначение на лекуване. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР