Витамин В3 е един от осемте витамини от група В.

...
Витамин В3 е един от осемте витамини от група В.
Коментари Харесай

Знаете ли какво е пелагра и как да се предпазите?

Витамин В3 е един от осемте витамини от група В. Той играе роля при превръщането на храната, която ядем, в сила, оказва помощ на тялото да употребява протеини и мазнини и поддържа здрава кожа, коса и нервна система. Недостигът на този витамин може да аргументи признак, прочут като пелагра, който може да докара до сухи, напукани пети.

Витамин В3 е прочут още като ниацин. Витамин В3 е антиоксидант, който се бори със свободните радикали в тялото ви. Това са нестабилни молекули, които могат да навредят на тялото ви, в случай че равнищата станат прекомерно високи.

Когато не приемате задоволително витамин В3, може да имате по-висок риск от развиване на положение, наречено  пелагра.

Според  Healthline, един от признаците на пелагра е сухата и лющеща се кожа, която може да се развие на части от тялото ви, в това число петите. 

" Пелаграта също се характеризира с деменция, диария и дерматит, известни още като трите D.

Дерматитът, обвързван с пелагра, нормално предизвиква обрив по лицето, устните, краката или ръцете. Някои хора развиват дерматит към врата, признак, прочут като огърлицата на Казал.

Допълнителните признаци на дерматит включват:

- Червена люспеста кожа

- Дебела, коричка, люспеста или напукана кожа

- Сърбящи, парещи петна по кожата

Според MedlinePlus и Медицинския център на Университета в Мериленд  , RDA за B3 е 16 мг за възрастни мъже и 14 мг за възрастни дами, написа zdrave.to. Човек може да получи това, като яде храни като  цвекло, бирена квас, сьомга и фъстъци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР